ЗАХІДНЕ ВИДАННЯ ДІЗНАЛОСЯ ПРО ДЕФІЦИТ БОЄПРИПАСІВ В ЗСУ, ТОДІ ЯК САМЕ ВИСОКОТОЧНІ УРАЖЕННЯ ОБЄ’КТІВ ВОРОГА МОЖУТЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ КОНТРНАСТУП

Оптимістично та скептично налаштовані експерти збігаються в одному – подальші бойові дії будуть повільними та виснажливими.

Осінні наступальні операції ЗСУ на Харківщині та Херсонщині значно підняли морально-психологічний стан українців, та попри те російські сили все ще контролюють близько 70% території Херсонської області, а також значні частини Запорізької, Донецької та Луганської областей. Успіх Сил оборони на окремих напрямках дає сильний поштовх для подальшої деокупації захоплених Росією територій, але для цього потрібно значно більше ракет та боєприпасів, повідомило видання The Economist.

https://www.economist.com/europe/2022/11/17/ukraine-has-momentum-what-it-needs-now-are-munitions

Як звільнення правобережної частини Херсонщини вплине на подальший хід подій експерти оцінюють по-різному. Голова Об’єднаного комітету керівників штабів армії США Марк Міллі вважає, що основний наступ України скінчиться взимку. Скептично налаштований американський генерал певен, що контратака ЗСУ на півдні доволі подібна до штурму окупаційними військами Донбасу — повільні, грубі та відносно неефективні дії. Тоді як харківський бліцкриг став можливий саме завдяки тому, що російські сили були недоукомплектовані. А ця умова навряд чи буде ще деінде, оскільки противник підсилить фронт мобілізованими та передислокує понад 30 тисяч солдатів, які були виведені із Херсона.

Тоді як оптимістично налаштовані експерти вважають, що українці мають перевагу перш за все у живій силі, морально-психологічному стані та вогневій потужності завдяки боєприпасам та ракетам з GPS-наведенням, таким як артилерійські снаряди Excalibur.

Успіх України в Херсоні, зрештою, дає підстави як для оптимізму, так і для обережності, каже Майкл Кофман з аналітичного центру CNA. Деокупація частини захоплених Росією територій показує, що за умови адекватного постачання з часом Україна зможе звільнити всю територію. Проте вже зараз є зрозумілим, що наступні операції будуть повільними та виснажливими. Одним з ключових факторів на цьому етапі відіграватиме артилерія та своєчасне постачання боєприпасів до неї. З посиланням на власні джерела Кофман зазначає, що Україна вже споживає більшу частину щомісячного виробництва американських ракет GMLRS та ракет з GPS-наведенням, що запускають HIMARS.

Позитивним моментом є й те, що наразі США та Європа почали розширювати виробництво боєприпасів, але погана новина полягає у тому, що до наступного літа Україна  може не відчути різниці. Тому, на думку експертів попередня заява президент Володимира Зеленського, про те що повернення Херсона — це початок завершення війни, є певним перебільшенням.»Після того, як Черчилль заявив про початок кінця, після другої битви при Ель-Аламейні в 1942 році, війна тривала ще три довгих роки» — резюмує The Economist.

Поделиться публикацией