ЗАПУСК РОСІЄЮ МБР«САТАНА» ПІД ЧАС ВІЗИТУ БАЙДЕНА ДО КИЄВА ЙМОВІРНО НЕВДАЛИЙ — CNN

В той час, коли президент США Джо Байден перебував в Україні, Росія провела випробування міжконтинентальної балістичної ракети, яка, втім, схоже, вийшла з ладу. Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела.

https://edition.cnn.com/2023/02/21/politics/russia-intercontinental-ballistic-missile-test/index.html

За словами одного з джерел, Росія заздалегідь повідомила Сполучені Штати про запуск через спеціальну лінію. Інше джерело повідомило, що ці випробування не становлять небезпеки і що США не розглядають його як ескалацію.

Втім, випробування важкої ракети САРМАТ, яку на Заході називають Сатана II, і яка здатна нести кілька ядерних боєголовок, виявилися невдалими. В США говорять, що САРМАТ успішно випробували раніше, і якби останнє випробування виявилось вдалим, президент Росії Владімір Путін наголосив би на цьому у своєму виступі перед нацією у вівторок.

Натомість у промові, яка тривала майже дві години, Путін не згадав про запуск. Однак він офіційно оголосив, що Росія призупинить участь країни в Новому договорі про скорочення ядерних озброєнь, що ставить під загрозу останню угоду, яка регулює два найбільші ядерні арсенали у світі.

США та Росія на початку цього тижня спілкувалися через кілька різних каналів з метою розв’язання конфлікту. Також у неділю ввечері, за кілька годин до візиту Байдена в Київ, офіційні особи США повідомили росіян про цю поїздку.

Путін заявляв про успішні випробування міжконтинентальних балістичних ракет у минулому, зокрема у квітні минулого року, лише через кілька місяців після того, як Росія вторглася в Україну. Тоді це також було випробуванням ракети САРМАТ, яка вперше була представлена в 2016 році і, за словами російських державних ЗМІ, має дальність понад 11 000 кілометрів (6835 миль). Ракета може нести боєголовку вагою 100 тонн і була розроблена як наступник міжконтинентальної ракети Р-36М «Воєвода».

Минулого року Путін попередив, що ракета «змусить замислитись тих, хто намагається погрожувати Росії». Тоді західні експерти сприйняли випробування як «брязкання ядерною зброєю» і як спробу відвернути увагу від військових невдач Росії того часу, зокрема затоплення її чорноморського флагмана «Москва».

Тодішній прес-секретар Пентагону Джон Кірбі заявляв, що ці випробування були буденними і не стали несподіванкою, а також не становили загрози ані для США, ні для їхніх союзників.

За останній рік російські військові зазнали численних серйозних поразок на полі бою в Україні та загалом провалили свої стратегічні цілі. «Росія зараз є глобальним ізгоєм, а світ досі надихаєтья українською хоробрістю та стійкістю. Коротше кажучи, Росія програла – вона програла стратегічно, оперативно і тактично», – заявив минулого тижня голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі. Визнання головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Міллі поразки РФ є одночасно сигналом до підготовки до наступного етапу протистояння з РФ.

Минулого тижня російські винищувачі та бомбардувальники двічі за два дні пролетіли поблизу Аляски, що змусило NORAD підняти свої винищувачі у відповідь. Російські літаки залишалися за межами суверенного повітряного простору США та Канади, який простягається на 12 миль від берегової лінії, однак вони пролетіли в зоні ідентифікації протиповітряної оборони Аляски, яка знаходиться на відстані до 200 миль від берегової лінії.

Два F-16 NORAD перехопили бомбардувальники ТУ-95 і винищувачі СУ-35, які вже потрапили в зону дії ПВО минулого понеділка. Через день F-35 NORAD перехопили бомбардувальники ТУ-95, а також винищувачі СУ-30 і СУ-35.

«Ми як і раніше готові застосувати низку варіантів відповідей для захисту суверенітету Північної Америки та Арктики», — йдеться в заяві NORAD. У NORAD підкреслили, що не розглядають російські польоти як провокацію чи загрозу, а також не вважають їх пов’язаними з нещодавно поміченими навколо Аляски та Канади повітряними об’єктами.

Поделиться публикацией