ДЛЯ ПРОТИДІЇ РФ УКРАЇНІ НЕОБХІДНІ КОМПЛЕКС ATACMS ТА ЛІТАКИ F-16 – Ю. ІГНАТ

На питання чим відбивати масштабні атаки РФ ракетами та дронами існує одна доволі очевидна відповідь — зенітними комплексами. Але насправді у стратегії боротьбі з цією загрозою є ще один напрям робіт — знищення самих пускових.

Про це 24 липня повідомив Defense Express, посилаючись речника Командування ПС ЗСУ Юрія Ігната

Він додав, що: «ми мусимо навчитися знищувати засоби нападу окупантів безпосередньо там, звідки їх запускають».

«Для цього нам потрібні засоби та інструменти — високоточна далекобійна зброя: комплекс ATACMS, літаки F-16, які зможуть знищувати такі ворожі ракетні системи, як «Бастіон», кораблі чорноморського флоту РФ тощо — саме носії ракет, які постійно атакують Україну», — зазначив під час телемарафону речник Командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

Крім того, у виданні написали, що якщо з винищувачами типу F-16 все цілком зрозуміло. Саме вони є носіями протикорабельних ракет Harpoon, що дозволить збільшити їх радіус ураження за рахунок бойового радіуса польоту носія, й тим сами дістати кораблі РФ у Чорному морі.

Окрім того, для F-16 є тактичні крилаті ракети типу JASSM, яка чудово підходить для ураження цілого ряду наземних об’єктів, включно з пусковими ракет.

Але поки F-16 ще залишаються перспективою 2024 року, у США дійсно є засіб, який може дозволити виконати цілий ряд задач, вже багаторазово згадані ATACMS, які досі залишаються «на столі».

Формально, ракета ATACMS, якщо не брати її об’єктивно найкраще виконання у касетному спорядженні, у версії M57 або M57E1 з осколково-фугасною бойовою частиною виглядає слабшою за крилату ракету Shtorm Shadow (SCALP) або JASSM — 227-кг бойова частина проти 450-кг у крилатих ракетах.

Але ATACMS попри все має визначну перевагу у часі, який необхідний для знищення цілей. У випадку крилатої ракети, то для її, особливо зараз, у саму ракету на землі необхідно ввести координати та тепловізійну сигнатуру цілі, потім літак має піднятися у повітря, вийти у необхідний пусковий район і вже після цього крилата ракета полетить із дозвуковою швидкістю до закладених у пам’ять координат. У реальності мова буде йти про декілька годин, й лише час польоту дозвукової крилатої ракети на дальність у 300 км буде становити понад 20 хвилин.

У випадку застосування JASSM з F-16, у теорії існує можливість закладення координат та сигнатури цілі вже у повітрі, а у сучасних версіях цієї крилатої ракети вже навіть після її запуску. Але це має значення у випадку, коли перевага у повітрі вже завойована, а кількість літаків така, що дозволяє організувати постійне баражування у пускових районах за допомогою повітряних танкерів.

Водночас ATACMS для ураження цілі, яка знаходиться у 300-км радіусі потребує мінімалістичної передстартової підготовки, а після запуску ракета, яка розганяється до швидкості понад 3 Маха, уразить ціль, орієнтовно, через 6-7 хвилин (швидкість ракети не постійна). А це вже дозволяє уразити пускові ракетного комплексу «Бастион», якщо помітити їх розгортання на пускових позиціях, ще до того, як вони їх покинуть.

 

Поделиться публикацией