ДИРЕКТОР НВК «КЛІВЕР» ПРОПОНУЄ ЗНИЩУВАТИ КОРАБЛІ РФ СУЧАСНИМИ МІНАМИ

Акцент у переозброєнні Військо-морських сил України пропонується зробити на нарощуванні арсеналу корабельних, протидесантних,  морських якірних та донних мін, які ефективні у боротьбі із кораблями противника

Редакція ІА ОПК оприлюднює повний виступ директора приватної науково-виробничої корпорації «Клівер», голови Військово-морського підкластеру, що організаційно входить до ГС «Морський кластер України» та об’єднує півтора десятки приватних і державний підприємств Оксани Врублевської під час круглого столу: «Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії» в Укрінформ:

«Науково-виробниче корпорація «Клівер» була відтворена в Києві у 2019 році після окупації Луганської області. Навколо себе ми згортували осередок патріотичних і професійних людей, які хочуть об’єднати і підняти вітчизняного виробника у галузі кораблебудування. Ми почали роботу із лобіювання спроможності української промисловості на створення власного національного корвету. Таким чином й прийшли до думки, що нам треба об’єднуватися в громадську організацію і висловлювати свої потреби та можливості колективно. Врешті-решт, було прийнято рішення приєднатися до ГС «Морський кластер України», який був на той час вже створений у Миколаєві в рамках європейської  тенденції кластеризації під егідою єврокомісії. В свою чергу, ми створили військово-морський підкластер. Метою його є підтримка вітчизняного виробника в галузі кораблебудування. Наша місія – це донесення нашої спроможності, можливостей , зацікавленості створення вітчизняних зразків військово-морської техніки та озброєння.

Найголовнішим напрямок роботи військово-морського підкластеру хотілося б виділити підтримку формування державної політики в галузі підтримки вітчизняного виробника у сфері кораблебудування. Крім того, ми працюємо ще й за такими напрямками:

Я часто виступаю з пропозицією проекту державно-приватного співробітництва. В свою чергу, я його бачу у формі консорціуму, маючи багаторічний досвід роботи в ДК «Укроборонпром» з іноземними партнерами як Індія, наприклад. Ця країна в технологічній галузі є наступником Великобританії. Консорціуми там вже давно розповсюджені.

Я бачу проблему розвитку нашої оборонної промисловості саме в тому, що в нас немає проектного менеджменту. Якщо ми будемо реформувати діяльність оборонної промисловості саме в цьому напрямку, створюючи проектні державно-приватні консорціуми, то ми досягнемо великих результатів. У такій співпраці, з однієї сторони, буде підтримка держави, а з іншої – міць приватного партнера, його фінансова та технологічна спроможності. А якщо до таких консорціумів долучати іноземні компанії з їх технологіями та досвідом проектного менеджменту ми будемо рухатися стрімко вперед.

Що стосується нашого підприємства, то традиційно колектив компанії «Клівер» останні 50 років займається  такими напрямками:

У 2019-2020 році компанії та корпорації успішно виконали  декілька контрактів для Військово-морських сил України (ВМСУ) із ремонту, модернізації та продовження ресурсу морського озброєння такого як торпеди та міни.

Хотілося б запинитися ще на тактичному озброєнні, яке може бути надане ВМСУ у короткостроковій перспективі нашою компанією. Варто наголосити, що співвідношення бойового потенціалу України та Росії в Азовському морі складає 1:7, а в Чорному 1:15. а нашу думку відповідно. Я вважаю, що найбільш ефективним озброєнням проти такого нашестя можуть бути мінні системи ураження. Вартість міни складає 30 тисяч доларів США, а вартість ремонту ураженого крейсера — 24 мільйони доларів. Тому, ми вважаємо, мінне озброєння найбільш ефективним для масового знищення російських кораблів.

Крім того, ми пропонуємо розгортання двох рубіжів захисту за допомогою мінного озброєння. Перший – це постановка  корабельних, протидесантних  та морських якірних мін на відстані 10-15 кілометрів від власного берегу. Другий рубіж – це постановка морських донних мін на ізобаті 50 метрів від мису Тарханкут та Вілково. Протяжність десантно-доступних ділянок в Чорноморському операційному районі – близько 65 км, а в Азовському операційному районі 62 км. Носіями мін можуть бути бойові кораблі та катери ВМСУ, спеціальні кораблі для постановки мінного озброєння. Крім того, це можуть бути літаки та гвинтокрили, а також підводні безпілотні постачальники мін, які також розробляє наше підприємство.

Якщо ми говоримо про короткострокову перспективу захисту, то корпорація «Клівер» вже зараз може запропонувати ВМСУ виробництво і постачання традиційних мін, таких як донні міни типу АМД-2М, АМД-2-500, УМД. Йдеться, як про корабельні та авіаційні міни. Потреба в цих мінах – 1400 одиниць, враховуючи регламентні запаси. Також ми можемо запропонувати протидесантні міни типу КПМ, які ставляться за мінним інтервалом 30 метрів. Потреба таких мін складає 12 тис. одиниць. Наша компанія вже ремонтувала та постачала подібні міни до Міноборони. Тобто, виробничі потужності у нас є в наявності. Розгортання поточного виробництва не потребує високотехнологічного обладнання. Першу партію ми здатні поставити вже через 3 місяці, за умови такої тактичної оборони морського узбережжя.

Крім того, колектив компанії складається з досвідчених інженерів та конструкторів. До речі, ми залучені до різних дослідно-конструкторських робіт а різними напрямками. Я хочу представити універсальну дону міну:

Також, з ДКР хотілося б виділити роботизовану платформу, що створена на базі торпеди сет-65, яка буде скритно доставляти ці міни до міста постачання.

Поделиться публикацией