В ЄС ЩЕ Є РОЗБІЖНОСТІ ЩОДО УГОДИ ПРО ЗАКУПІВЛЮ МІЛЬЙОНА АРТИЛЕРІЙСЬКИХ БОЄПРИПАСІВ ДЛЯ УКРАЇНИ

 

У Євросоюзі ще є розбіжності щодо угоди про закупівлю мільйона артилерійських боєприпасів для потреб України.

Про це 24 квітня ц.р. повідомив Мілітарний, посилаючись на представника Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля під час пресконференції у Люксембурзі.

 

Він зауважив, що зараз вже є запит на відшкодування 600 мільйонів євро від країн-членів ЄС, які постачають боєприпаси Україні.

Я не можу точно сказати, які боєприпаси надійдуть за ці 600 мільйонів євро, і на якому етапі їхнє постачання, але є запит на відшкодування 600 мільйонів євро“, – повідомив Жозеп Боррель.

Це перший етап реалізації плану постачання боєприпасів Україні, який передбачає передачу снарядів із запасів країн-партнерів.

Водночас домовленостей щодо реалізації другого етапу – замовлення виробництва боєприпасів – ще не досягнуті.

Щодо другого треку: так, все ще є певні розбіжності, але впевнений, що всі розуміють, що ми перебуваємо в надзвичайно невідкладній ситуації. Я впевнений, що найближчими днями ми досягнемо домовленості. Але поки ми шукаємо цю юридичну угоду, не вірте, що ми просто сидимо і чекаємо. Загальна робота триває. І як тільки буде досягнуто юридичну домовленість, практична робота буде завершена“, – додав Боррель.

Основне питання – чи будуть виділені ці кошти на замовлення боєприпасів на підприємствах за межами ЄС. Франція, зокрема, наголошує, щоб кошти залишися саме у Євросоюзі. Через це між міністрами закордонних справ виникла суперечка.

Також є третій етап реалізації плану – нарощування виробництва боєприпасів на підприємствах ЄС. Це довгостроковий план, який потребує інвестицій в розвиток виробництва.

Загалом на реалізацію плану закупівель 1 мільйона боєприпасів для України виділили 2 мільярди євро. Половину коштів візьмуть з Європейського фонду миру, ця сума має відшкодувати вартість запасів, які партнери передадуть ЗСУ, а другу половину профінансують з інших джерел – ці кошти витратять на спільні закупівлі.

 

Поделиться публикацией