В УКРАЇНІ СТВОРЮЮТЬ ДІЄВІ АНТИДРОНОВІ ВИРОБИ AD COUNTER FPV BACKPACK

АрміяInform продовжує розповідати про нові розробки для нашої армії. Цього разу мова піде про виріб AD COUNTER FPV BACKPACK (AD  у значенні «антидрон»). Його завдання  «садити» ворожі дрони задовго до того, як вони долетять до позицій українських військових. Про особливості розробки розповіла представниця компанії-виробника.

— Почалося все з того, що до нас звернувся один з підрозділів ЗСУ із запитом на засіб проти FPV-дронів. Просили щось компактне, і щоб це можна було носити із собою. У нас вже був виріб, який ми називали «Контр-FPV». Ми подумали, що переносити його можна в рюкзаку. Наш засіб якраз зроблений для того, щоб «садити» ворожі дрони. Але виготовлявся він як стаціонарний виріб: така собі невеличка коробочка, яка мала створити «захисний купол». І розробка наша якраз поміщалася в середніх розмірів рюкзак, — розповідає представниця виробника.

За її словами, військові, з якими нині співпрацює компанія, ставлять біля бліндажа 2–3 описані вироби і в такий спосіб створюють захист з усіх боків від ворожих дронів.

— Для військових цей варіант є максимально комфортним… Ми їздили на тестування в один з регіонів, де виконують завдання наші підрозділи. І там хлопці, які використовували наші рюкзаки з AD COUNTER FPV BACKPACK, констатували, що ворожі дрони не могли підлетіти до їхніх позицій: на певній відстані наш виріб змушував їх «сідати», — додають у компанії.

І зазначають, що від запиту військових до готового рішення минуло не більше ніж місяць:

— Щоб ви розуміли, у нас телефони не вимикаються взагалі. Бо військові можуть зателефонувати вночі з якимось проханням. Так було і цього разу, і ми дуже оперативно відреагували на прохання наших воїнів.

Як зауважує виробник, уже готують документи для отримання допуску до експлуатації в Міноборони.

— Заявку ми  подали через BRAVE1 — єдину координаційну платформу в галузі defense tech. Військові, які з нами їздили на тестування, дуже зацікавлені у тому, щоб замовляти в нас AD COUNTER FPV BACKPACK. Бо в них є велика потреба в обладнанні, яке не тільки захищає позицію від дронів, а й — у великих стаціонарних системах, які убезпечуватимуть цілі військові колони, — розповідають у компанії.

Виробник пояснює, чому переносну версію свого виробу називає AD COUNTER FPV BACKPACK:

— Бо він у рюкзаку переноситься (backpack — англ. «рюкзак»). А взагалі, є звичайні наші стаціонарні вироби, які військові встановлюють, де їм потрібно — на машини, на бліндажі. І ми адаптуємо наш виріб під конкретні потреби наших воїнів. Готові робити його в різних видах корпусів. Тобто виріб серійний, але може відрізнятись залежно від потреб замовника.

Наш кореспондент запитав про те, які ж відгуки вже є від військових.

— Спочатку вони не вірять у дієвість нашого виробу. І коли ми тестуємо в їхній присутності AD COUNTER FPV BACKPACK, то наш керівник жартує: «Якщо наш виріб не спрацює і не «посадить» дрон, то нехай він влучає в мене»… Ми вже звикли до того, що військові спочатку скептично налаштовані. Але після тестувань у нас одразу з`являється купа замовлень. Бо військові бачать, що AD COUNTER FPV BACKPACK дійсно працює. До того ж, коли ми тестуємо, роль ворожого — виконує дрон з певною вагою, яка є в реальній бойовій ситуації, — зазначила представниця виробника.

 

Поделиться публикацией