В РФ ЗОНДУЮТЬ ЙМОВІРНІСТЬ ВКЛЮЧЕННЯ У НОВУ ВІЙНУ НА КАВКАЗІ

Росія буде зобов’язана надати військову допомогу Вірменії в разі удару Азербайджану по вірменській території.

Таку думку «Інтерфаксу» 5 жовтня висловив військовий експерт, академік Олексій Арбатов, який є главою Центру міжнародної безпеки Інституту світової економіки і міжнародних відносин Російської академії наук.

«Якщо Азербайджан і Туреччина нападуть на Вірменію, здійснять військове вторгнення або ракетно-авіаційних ударів, то Росія змушена буде відповідати. За договором про колективну безпеку у Росії є зобов’язання захистити Вірменію», — сказав Арбатов.

Раніше прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян в інтерв’ю Bild заявив, що Збройні сили Росії при відповідних умовах можуть бути використані для забезпечення безпеки Вірменії. Пашинян зазначив, що у Вірменії діє російська військова база, у двох країн є єдина система ППО.

Арбатов заявив, що у Росії є зобов’язання перед Вірменією, але вони не поширюються на Нагірний Карабах, де йдуть бої між вірменськими та азербайджанськими силами.

«Росія не має зобов’язань перед Карабахом. Карабах формально частиною Вірменії не є. Наскільки я розумію, Азербайджан і Туреччина не планують напад на Вірменію. Вони ставлять перед собою завдання захопити Карабах і повернути його до складу Азербайджану», — сказав експерт.

За словами Арбатова, у Азербайджану в Нагірному Карабасі не вдався бліцкриг.

На питання про прогноз розвитку ситуації в Нагірному Карабасі Арбатов відповів: «Затяжний війни не буде. І бліцкриг вже не вийшов. Збройні сили Карабаху, яким допомагає Вірменія, зупинили наступ. Триватимуть артилерійські дуелі. Будуть руйнування, будуть гинути мирні жителі».

«Скільки це буде тривати — залежить, перш за все, від Азербайджану і Туреччини. Вони проголосили мету остаточно вирішити карабахський питання і добитися військової перемоги. Ні Карабах, ні Вірменія цього не допустять. Поки ця мета буде ставитися, триватимуть бойові дії з дуже великими жертвами, руйнуваннями міст і сіл, цивільної інфраструктури «, — сказав співрозмовник» Інтерфаксу «.

За словами Арбатова, Вірменія заявила про необхідність введення в Нагорний Карабах миротворчих сил, і м’яч тепер знаходиться на стороні Азербайджану і Туреччини.

«Миротворчі сили, які Росія безсумнівно надала б, можуть бути розгорнуті за згодою обох сторін конфлікту. Якщо одна зі сторін конфлікту не згодна, то це вже не миротворча операція, а операція з примусу до миру на зразок тієї, що Росія провела в Південній Осетії в 2008 році. Це вже був би конфлікт між Росією і Азербайджаном, його Росія всіма силами буде намагатися уникнути», — сказав експерт.

«Можливість миротворчої операції, яка, на мій погляд, необхідна, залежить від перемир’я. Росія, США, Франція повинні докласти всіх зусиль, щоб переконати Азербайджан і Туреччину припинити бойові дії, погодитися на перемир’я і відновити переговори», — повідомив Арбатов.

«Азербайджан показав, що він може вести наступальні операції. Чи не бліцкриг, це не дуже успішна, але все-таки досить масштабна операція. В цьому сенсі Азербайджан міг би почати переговори вже з більш сильних позицій, ніж раніше», — зазначив керівник аналітичного центру.

Поделиться публикацией