ВІЙСЬКОВІ ЕКСПЕРТИ США: ОПЕРАЦІЯ ЗІ ЗВІЛЬНЕННЯ КРИМУ БУДЕ “ДОВГОЮ ОБЛОГОЮ” — NEWSWEEK

На думку американських військових експертів, не потрібно думати про українську операцію в Криму як про наступ, це буде, швидше, довга облога.

Через 14 місяців після того, як Владімір Путін влаштував вторгнення в сусідню країну, почали з’являтися зміни в наративах про те, як Київ міг би повернути собі контроль над окупованими регіонами. Росіяни також готуються до того, що півострів може незабаром опинитися на передовій війни. Про це Newsweek сказав полковник морської піхоти США у відставці і старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Марк Канчіан.

Канчіан переконаний, що повернення Криму можливе, але це буде нелегке завдання. І визволення півострова може статися не так швидко, як всім хотілося б. На його думку, Україні, ймовірно, дведеться провести не одну, а цілу серію наступальних операцій впродовж тривалого часу, щоб визволити всю територію Херсонської, Донецької, Луганської областей, а також Криму. «Це не буде лише один наступ, який змете росіян. Вони почнуть цей наступ, він триватиме місяць, а потім досягне кульмінації», — сказав Канчіан, використовуючи військовий термін, що означає точку, в якій сили занадто розтягнуті або виснажені, щоб продовжувати просування.

«А потім буде фаза відновлення, щоб розпочати наступну оборону, можливо, наприкінці літа. Ви побачите цю динаміку: атака, здобуття певної території, зупинка, відновлення, знову атака. Таку динаміку ми спостерігали під час громадянської війни в Іспанії, яка тривала два з половиною роки, і сторона-переможець провела низку наступальних операцій, кожна з яких забирала все більше території», — пояснив американський військовий.

Поделиться публикацией