ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ПАКИСТАНОМ НАБУВАЄ ДИНАМІКИ

Пакистан надає великого значення подальшому зміцненню двосторонніх відносин з Україною в усіх сферах. На цьому наголосив Начальник Генерального штаба-командувач Сухопутними військами  Ісламської Республіки Пакистан (ІРП) генерал Камар Джавед Баджва під час зустрічі з Послом України в ІРП Маркіяном Чучуком, яка відбулася днями у Генеральному штабі ЗС ІРП .

Сторони обговорили ситуацію щодо регіональної безпеки та питання, які становлять взаємний інтерес, включаючи взаємодію у галузі оборонної безпеки, військову підготовку збройних сил обох країн та військово-технічне співробітництво (ВТС).

Засвідчивши високий рівень двостороннього співробітництва та готовність офіційного Києва до всебічного поглиблення взаємин, український дипломат передав генералу К.Д. Баджві листа від Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля із запрошенням відвідати з візитом Україну, де 27-30 квітня 2021 року відбудеться XVII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека – 2021» та Міжнародний авіакосмічний салон «Авіасвіт – XXI». Це сприятиме визначенню нових перспективних напрямів розбудови українсько-пакистанського політичного та економічного діалогу найвищого рівня, зазначається у листі керівника українського Уряду.

Як відомо, двосторонні відносини між Україною та Пакистаном перебувають у динамічному процесі, який відзначається високим рівнем взаєморозуміння у політико-дипломатичній, торговельно-економічній, культурно-гуманітарній сферах. Одним з основних напрямків українсько-пакистанської співпраці є саме ВТС.

З 2020 року триває інформаційна кампанія РФ у рамках гібридної війни проти України, яка спрямована на нав’язування суспільству думки про втрату Україною пакистанського напрямку у сфері ВТС. Цю кампанію підхопили й окремі українські ЗМІ. Попри це очевидно, що Державна компанія «Укрспецекспорт», яка входить до складу Державного концерну «Укроборонпром», останнім часом нарощує динаміку співробітництва з ІРП.

Протягом 2020 року відбулося більше десяти візитів спеціалістів «Укрспецекспорту» та підприємств ДК «Укроборонпром» до Пакистану. У свою чергу, військові пакистанські фахівці здійснили близько 20 візитів до України. Українською стороною виконується капітальний ремонт літаків ІЛ-78 Військово-повітряних сил Пакистану, виграно тендер на ремонт ще одного аналогічного літака.

Підтвердженням високого рівня ВТС між Україною та ІРП стала Міжнародна оборонна виставка «IDEX 2021» (21-25 лютого, м. Абу-Дабі, ОАЕ). У рамках заходу відбулись важливі двосторонні зустрічі високого рівня військово-політичних діячів та представників ОПК обох країн. В результаті досягнуто ряд економічно вигідних та фінансово-значущих домовленостей, а також укладено контракт на загальну суму 85,6 млн. дол. США щодо постачання запчастин для ремонту першої партії танків Т-80УД.

Наразі ДК «Укрспецекспорт» бере участь у тендерах, що проводяться Головним управлінням закупівель Сухопутних військ Пакистану, у більшості з яких Україна має вагомі  переваги перед конкурентами. Загалом, тільки у бронетанковій галузі ВТС нині опрацьовується 12 проектів на загальну суму понад 150 млн. дол. США.

В «Укроборонпромі» та «Укрспецекспорті» очікують вагомих результатів від візиту до України генерала К.Д. Баджви, який є головною особою у військовій ієрархії ІРП. За словами одного  з керівників ДК «Укрспецекспорт», ключовою метою цього візиту є зміцнення довіри до України як надійного довгострокового партнера ІРП у сфері ВТС. В ході візиту планується обговорення напрямків розвитку двостороннього ВТС за участю командного складу Збройних Сил України, керівництва ДК «Укроборонпром» і ДК «Укрспецекспорт», а також ознайомлення з продукцією підприємств ОПК України, зокрема, ПТРК «Скіф М», ПТРК «Корсар», ОБТ БМ «Оплот», БТР-4, безпілотним авіаційним комплексом PD-2.

Як зазначило українське дипломатичне джерело, генерал К.Д. Баджва висловив вдячність за запрошення в Україну і запевнив Посла України в ІРП у тому, що пакистанський ОПК має намір продовжувати співпрацю з Україною у розробці технологій та виробництві військової продукції, а також у подальшому сервісному обслуговуванні основного бойового танку «Аль-Халід», який постачається у пакистанську армію та експортується в інші мусульманські країни.

 

Поделиться публикацией