ВМС ІНДІЇ ОТРИМАЮТЬ П’ЯТЬ КОРАБЛІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ FSV

Індійська компанія Hindustan Shipyard Limited уклала з консорціумом п’яти турецьких суднобудівників контракт на проєктування і будівництво п’яти 45000-тонних кораблів забезпечення Fleet Support Vessel (FSV) для ВМС Індії.

Про це 31 березня ц.р. повідомив Український мілітраний портал, посилаючись на ЗМІ в Індії.

Вартість контракту поки не розголошується, проте раніше повідомлялося, що вона може скласти близько 160 млрд. Рупій (2,1 млрд. Дол.).

Судна передбачається використовувати для поповнення запасів у морі та постачання авіаносної ударної групи.

Ухвалення суден забезпечення на озброєння ВМС Індії істотно розширить їх присутність в регіоні Індійського океану і дозволить підтримувати операції флоту в акваторії від Африки до Малаккської протоки.

Проєктне зображення запропонованого турецьким суднобудівним консорціумом ТAIS великого корабля комплексного постачання Fleet Support Vessel (FSV) для ВМС Індії

Проєктне зображення запропонованого турецьким суднобудівним консорціумом ТAIS великого корабля комплексного постачання Fleet Support Vessel (FSV) для ВМС Індії

У квітні 2018 року уряд Індії опублікував повідомлення про зацікавленість, згідно з яким компанія Hindustan Shipyard Limited була названа підрядником будівництва п’яти суден забезпечення водотоннажністю близько 45000 т, потенційні партнери якої повинні забезпечити локалізацію на рівні не менше 30% на всіх етапах виконання контракту.

Проєкт було розпочато повторно, оскільки переговори про співпрацю з раніше обраним потенційним партнером південнокорейської Hyundai Heavy Industries (HHI) зайшли в глухий кут.

На початку жовтня 2018 року Hindustan Shipyard Limited направила новий запит про пропозиції з метою пошуку партнера для будівництва п’яти суден.

Пропозиції трьох компаній відповідали вимогам, проте заявка групи TAIS (Туреччина) була визнана кращою.

У травні 2019 року HSL повідомила про готовність укласти угоду з групою TAIS (сформована Anadolu Shipyard, Istanbul Shipyard, Sedef Shipyard, Sefine Shipyard і Selah Shipyard) на спільне проєктування і будівництво кораблів забезпечення.

При цьому керівник HSL контрадмірал Л.В.Сарат Бабу (у відставці) заявив, що різка сталі для головного судна FSV може початися до кінця 2020 року, а ВМС Індії отримають цей корабель через чотири роки.

Чотири судна передбачалося передати з 10-місячним інтервалом. Проте, свої корективи в графік може внести пандемія коронавіруса COVID-19.

Планувалося, що контракт з TAIS буде підписаний влітку 2019 року, проте терміни були перенесені через погіршення дипломатичних відносин між Нью-Делі та Анкарою.

Причиною стала підтримка Туреччиною Ісламабаду, який виступив проти скасування Індією 5 серпня 2019 року особливого конституційного статусу штату Джамму і Кашмір.

Представники органів безпеки Індії висловили стурбованість широким співробітництвом турецьких суднобудівних компаній з ВМС Пакистану. При цьому частина співробітників TAIS могла брати участь в реалізованих в інтересах Пакистану проєктах.

Таким чином, питання співпраці Індії з турецькими компаніями потребувала узгодження в Міністерстві оборони.

Поделиться публикацией