ВМСУ СПИШУТЬ ДВА КАТЕРИ ТА КОРВЕТ

Військово-Морські Сили України невдовзі планують списати на брухт останній корвет і два рейдові катери. Найближчим часом має відбутися урочиста церемонія спуску прапорів.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на джерела у Міноборони.

Йдеться про колишній корвет «Вінниця» (прикордонний сторожовий корабель проєкту 1124П, шифр «Альбатрос»), який останнім часом перебував у статусі навчального корабля із бортовим номером A206 (A – судна забезпечення), рейдовий водолазний катер «Токмак» (A733) та ще один не названий катер.

ВМС України спишуть корвет і два катери

Корвет (пск) «Вінниця» був закладений на Зеленодольському суднобудівному заводі 23.12.1975, спущений на воду 12.09.1976. У грудні 1976 введений до складу 5-ї окремої Балаклавської бригади прикордонних сторожових кораблів Західного ОК МЧ КДБ СРСР. У червні 1992-го увійшов до складу Морських частин Державного комітету з охорони кордону України. В січні 1996 року переданий ВМСУ. Військово-морський прапор України піднято 19 січня 1996 року, корабель перекласифікований в корвет і перейменований на «Вінницю» (до цього іменувався «Дніпро»).

11 листопада 2007-го, під час шторму у Севастополі, року корабель отримав серйозні пошкодження лівої частини корпусу на форштевня після чого став на ремонт. Від тоді корвет так і не був повністю відремонтований. Критична ситуація з корпусом та відсутність регулярного докування призвело до зношення та гниття підводної частини. Також довгий час залишались не справними РЛС загального виявлення МР-302 «Рубка», гідроакустичні станції МГ-332 «Амгунь», МГ-339Т «Шелонь», та ряд інших систем та механізмів.

Через вік татехнічну несправність списання корабля планувалось здійснити ще до кінця 2013 року, але згодом плани змістили. Після захопленням 80% плавскладу ВМС ЗС України корабель продовжував залишатися у складі флоту. Планувалося провести повний комплекс ремонтних та докових робіт, а також обстеження судна щодо економічної доцільності його відновлення, ремонту та модернізації.

У 2017 році корабель підняли у док судноремонтного заводу «Україна» де визначали технічну можливість для його ремонту. Після одинадцяти місяців перебування у сухому доці судноверфі «Україна» Одеського порту корвет був виведений з доку, ремонтні роботи не розпочинались ймовірно через недоцільність.

Рейдовий водолазний катер «Токмак» попри проведений у 2016 році ремонт все ж залишався небоєздатним.

ВМС України спишуть корвет і два катери Рейдовий водолазний катер «Токмак» під час активної служби Фото: Нікіта Прохоров

У складі ВМСУ він перебуває з 1997 року, був побудований на Соснівському суднобудівному заводі під ім’ям «РВК-1475» (заводський № 547) в 1983 році за проектом ПВ1415 (шифр «Фламінго») і увійшов до складу Чорноморського флоту, де за розподілом відійшов Україні.

Поделиться публикацией