БЕРЛІН ІГНОРУЄ ПРОХАННЯ УКРАЇНИ ЩОДО ПОСТАЧАННЯ ОЗБРОЄНЬ – ЗМІ

Уряд ФРН вже кілька місяців ігнорує прохання України про подальші постачання озброєнь, повідомило 19 серпня DW з посиланням на Die Welt.

За останні десять тижнів українські дипломати багаторазово порушували питання про постачання зброї до міністерства оборони ФРН, але міністерство, як і відомство федерального канцлера, залишає запити без відповіді.

Зокрема, в міністерстві оборони ФРН, починаючи з червня, щомісяця проводилося кілька зустрічей на високому рівні, в яких брала участь і голова відомства Христині Ламбрехт.

Під час цих зустрічей українська сторона щоразу просила Німеччину продовжувати постачати їй ті види озброєнь, які вже постачалися раніше — самохідні артустановки Panzerhaubitze 2000 та ракетні системи залпового вогню Mars II. Німеччина вже поставила Києву 10 таких гаубиць та три РСЗВ.

Українська сторона також просила дати німецькій оборонній промисловості дозволи на експорт до України танків та бронемашин. Зокрема, ще у квітні Україна отримала від концерну Rheinmetall пропозицію закупити за 268 млн євро сто БМП Marder та 88 танків Leopard-1, включаючи боєприпаси та інструктаж. За даними виробника, ця техніка була «швидко підготовлена», але реакції від відомства федерального канцлера так і не було.

У середині серпня міністр оборони України Олексій Резніков особисто обговорив цю проблему телефоном із німецькою колегою Ламбрехт. Раніше цю ж тему обговорювали телефоном голова Офісу президента Андрій Єрмак і радник федерального канцлера із зовнішньої політики Єнс Плетнер. «Наші прохання завжди вислуховували та записували, але результатів досі жодних», — повідомили джерела в уряді України.

Міноборони ФРН у відповідь на запит Die Welt повідомило, що міністерство «перебуває у контакті з українською стороною на багатьох рівнях» з метою надати Україні «найкращу підтримку у боротьбі з російським агресором», але не привело при цьому жодних конкретних деталей.

Поделиться публикацией