ІНДІЯ ЗАВЕРШИЛА ПІДПИСАННЯ УГОДИ НА ПРИДБАННЯ 83 ЛЕГКИХ ВИНИЩУВАЧІВ

Індія завершила підписання угоди на придбання 83 легких винищувачів Tejas Mark-1A виробництва корпорації Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Про це пише 24 лютого ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на Air Force Technology.

Вартість купівлі, а також технічного обслуговування та інфраструктури, оцінили у 5,4 млрд доларів США.

Минулого року виробник хотів отримати за цю ж кількість винищувачів на третину більшу суму – 7,9 млрд доларів, але контрактна ціна була значно зменшена.

Очікується, що Tejas Mark-1A будуть доставлені за три роки.

Багатоцільові реактивні літаки Mark-1A матимуть 43 оновлення. Деякі вдосконалення включають нову РЛС AESA, використання далекобійних ракет, можливість дозаправки літаків у повітрі.

Нагадаємо, що індійський національний легкий багатоцільовий літак Tejas, у палубній версії, здійснив успішний зліт з палуби авіаносця INS Vikramaditya.

Завдяки цій події Індія доєдналась до клубу країн, національне авіабудування яких здатне створювати літаки палубної авіації.

Випробування відбувалися 12 січня 2020 року, а напередодні, у суботу 11 січня 2020 року Tejas здійснив успішну посадку на авіаносець INS Vikramaditya.

Перша демонстрація палубної версії винищувача Tejas відбулась у 2010 році в індійському Бангалорі на підприємстві компанії Hindustan Aeronautics (HAL).

Очікувалось, що Tejas для ВМС Індії здійснить перший політ до кінця 2010 року, а прийняття літака на озброєння у 2015 році.

Індія займається розробкою базового винищувача Tejas за програмою Light Combat Aircraft (LCA) з 1983 року. Новим літаком планувалося замінити всі застарілі винищувачі МіГ-21. ВПС Індії замовили 40 літаків Tejas перший з яких був переданий військовим для випробувань в січні 2011 року.

Поделиться публикацией