ЗС БІЛОРУСІ – МІСЦЕВІ ЕКСПЕРТНІ ОЦІНКИ

Чисельність Збройних сил Білорусі залишається приблизно однаковою протягом багатьох років і становить близько 65 тис. чол., з них близько 45 тис. військовослужбовців.

Як зазначив 24 лютого tut.by, «мелькають часом значні цифри в 350 тисяч чоловік — це армія плюс резерв, який в мирний час не використовується».

Згідно з підписаними договорами про обмеження звичайних озброєнь, білоруська армія має право бути збільшеною до 100 000 особового складу, 1800 танків, 2600 броньованих бойових машин (на кшталт БМП або бронетранспортерів), 1615 артилерійських систем, 294 літаків і 80 ударних вертольотів.

В даний час ні з одного з критеріїв Збройні сили РБ ліміту не досягають.

Оборонний бюджет Білорусі становить близько 623 мільйонів доларів (згідно з рейтингом Global Firepower) і менше, ніж у всіх сусідів, включаючи Литву і Латвію.

При цьому боєздатність білоруської армії оцінюють «високою».

В свіжому рейтингу військової могутності Global Firepower армія Білорусі посідає 15-е місце в Європі, випереджаючи, наприклад, Збройні сили Бельгії (на які виділяється 4,9 мільярда доларів — майже у вісім разів більше грошей) або традиційно боєздатні фінські війська (військовий бюджет Фінляндії складає 3,5 мільярда і майже вшестеро перевищує білоруський).

 

З сусідів попереду РБ її експерти вважають Росію, Польщу і Україну. «У світі ж ми зараз займаємо 53-е місце — при тому, що за розміром військового бюджету ми на 92-й позиції».

У 2019 року в Білорусь прибули перші чотири з 12 замовлених винищувачів покоління «4+» Су-30СМ. З їх придбанням наші ВПС РБ стають володарями найсучасніших літаків в регіоні — перевершують їх машини з усіх сусідів тільки у Росії, але з нею в повітряної мощі змагатися можуть лічені держави.

 

Спостерігається дивна розбіжність щодо кількісті танків Т-72 у Білорусі. Згідно з даними від Міноборони РБ, бронетанковий парк країни становить 1317 Т-72 всіх версій, включаючи 14 модернізованих Т-72Б3. Західні ж рейтинги, включаючи Global Firepower і Military Balance, кількість білоруських танків наполегливо визначають в 446-542 штуки, очевидно, вважаючи тільки машини версії Т-72Б.

 

Чому експерти враховують тільки ці танки, неясно — наприклад, при підрахунку авіації в рейтингах часто враховують і білоруські Су-27 (які давно зняті з експлуатації та навряд чи повернуться в стрій). Або ж, як у випадку з Global Firepower, в рази завищують кількість ударних літаків — до 68, тоді як, за даними білоруської сторони, є не більше 22 штурмовиків Су-25 і 8 навчально-бойових Як-130 (які можуть використовуватися як ударні).

 

Найчисленніший рід військ в білоруських Збройних силах — ВПС і ППО, в них служать понад 11 тисяч осіб. Саме ці війська отримували в останні роки найбільш просунуті озброєння — крім уже згаданих Су-30СМ, авіація поповнилася навчально-бойовими літаками Як-130. У той же час війська протиповітряної оборони отримали 16 дивізіонів зенітно-ракетних комплексів «С-300» і п’ять батарей «Тор-М2Е».

Незважаючи на те що в ВПС і ППО надійшло більше моделей нового озброєння, найбільш епічну зброю було поставлено білоруським артилеристам — 336-я реактивна артилерійська бригада поповнилася в 2016 році шістьма РСЗВ «Полонез» білоруської розробки. Уже зараз вироблена з китайською допомогою система може бити на 300 кілометрів, її боєприпас розвиває швидкість в п’ять разів вище за звуковий, балістична траєкторія ракет проходить на висоті в 50 кілометрів, а перехопити їх буде вкрай важко будь-якої сучасної ППО і ПРО. При цьому боєприпас «Полонез» потрапляє в ціль з високою точністю, що взагалі не дуже характерно для систем залпового вогню.

Ствольної артилерії пощастило менше, ніж реактивної, — на її озброєння не надійшло жодної розробки пострадянських часів. Однак серед родів військ білоруських ВВС найкраще справи в міжнародних рейтингах йдуть саме з артилерійськими системами. Так, за рейтингом буксированої артилерії білоруська армія посідає, згідно Global Firepower, 17-е місце в світі, а за реактивної — 15-е. За САУ у Білорусі не настільки райдужна картина, країна лише 42-я в світі. Втім, 48-е місце за потужністю авіації всіх видів і 58-е – за силою вертольотів вражає місцевих оглядачів ще менше.

Поделиться публикацией