РОСІЯ ПЕРЕЖИВАЄ РЕКОРДНИЙ ВІДТІК ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

Російський фінансовий ринок в першому кварталі пережив відтік іноземного капіталу в масштабах, яких не бачив майже три роки. За три місяці закордонні інвестори скинули акції і державні облігації РФ на 5,9 млрд доларів, випливає з статистики ЦБ Росії по платіжному балансу.

Про це 13 квітня ц.р. повідомив портал GuildHall.

З цієї суми 2,7 млрд доларів пішло у вигляді портфельних інвестицій з фондового ринку, а 3,2 млрд доларів було виведено з облігацій федеральної позики.

Розпродаж ОФЗ нерезидентами стала найбільшою з 2018 року, коли США вдарили санкціями за «Русалу» і всерйоз обговорювали заходи щодо російського держборгу.

І якщо фондовий ринок стоїчно переніс втеча іноземців (індекс МосБіржі закрив квартал зростанням на 7%), то ринок боргу не витримав і покотився по похилій вниз. Індекс RGBI, відлежувався ціни ОФЗ, просів на 1,4% в січні, 2,3% в лютому, 1,2% в березні і початок квітня зниженням ще на 1,1%, в процесі пробивши річне дно. Мінфін Росії провалив квартальний план по позиках (в розмірі трильйон рублів) і вийшов на результат в 75% лише завдяки держбанкам, які буквально в останній день придбали ОФЗ більш ніж на 300 млрд рублів. Згідно зі статистикою ЦБ, нерезиденти практично припинили інвестувати в російські боргові папери влітку минулого року, коли ЦБ РФ втопив ключову ставку до історичного мінімуму в 4,25% річних.

До січня, втім, вони займали вичікувальну позицію. Розпродаж стала результатом зовнішньополітичних ризиків і прискорення інфляції, каже головний економіcт ING по Росії і СНД Дмитро Долгін. Інфляційний пожежа, що спалахнула в Росії на тлі девальвації рубля і зростання світових цін на продовольство, не залишив майже нічого від прибутковості, яку дають інвестиції в рублі: при номінальній ставці ОФЗ в 6-7% інфляція становить 5,8%. Реальна дохідність російського боргу куди менше, ніж в минулому, і скромна в порівнянні з іншими валютами, які дають «менше політичної невизначеності», зазначає керівник відділу TD Securities по ринкам, що розвиваються в Лондоні Крістіан Маджо.

«Ризики подальшого відтоку капіталу в найближчі місяці зберігаються — цьому може сприяти можливе відновлення зростання доходностей американських держоблігацій і побоювання нових, більш жорстких санкцій для Росії в разі військового конфлікту з Україною і в рамках можливого другого етапу санкцій згідно із законом про контроль за хімічною та біологічною зброєю (США) », — говорить аналітик« Фінама »Ольга Біленька. За підсумками березня нерезиденти скинули ОФЗ на 123 млрд рублів і вивели 33,6 млрд рублів з ринку акцій, повідомив ЦБ в «Огляді ризиків фінансових ринків».

Одночасно іноземні банки і їх «дочки» скинули 57 млрд рублів на валютному ринку, а також на 2 млрд доларів скоротили ставки на зростання рубля через свопи. До покупки валюти підключилося і населення, поповнив запаси на 460 млн доларів за березень. Це вже «звична поведінка», вказує начальник Центру розробки стратегій Газпромбанку Єгор Сусін: росіяни купують валюту, як тільки рубль зміцнюється.

Поделиться публикацией