КІБЕРОПЕРАЦІЇ СТАЮТЬ НАЙВАЖЛИВІШИМ НАПРЯМОМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ БОРОТЬБИ – ПОГЛЯД З США

Протягом двох останніх десятиліть американська армія основну увагу приділяла вдосконаленню методів антитерористичної боротьби. Їй доводилося воювати з технологічно непідготовленими супротивниками на Близькому та Середньому Сході – терористичними та повстанськими угрупованнями Іраку, Афганістану, Лівії, Сирії. Але зараз ситуація змінилася. Потенційні противники США значно серйозніші – це Іран, КНДР, Китай, Росія. Звичайно, для боротьби з ними потрібно куди більш розвинений технологічний рівень, і тактику процесів також доводиться відточувати. Принаймні саме таке коло противників окреслюють у самих США.

 

Місце кібероперацій у концепції багатодоменних сил

Як пише видання C4isrnet, американська армія зараз рухається у бік використання багатодоменних сил на основі безшовної інтеграції можливостей ведення війни на суші, у повітрі, на морі, у космосі та в кіберпросторі. Кібероперації також стають дедалі важливішим напрямом для американських збройних сил.

 

У 2019 році американська армія приступила до підготовки 915-го батальйону кібероперацій, що є унікальним підрозділом із забезпечення можливостей ведення кібернетичної війни, радіоелектронної війни, здійснення інформаційних операцій на користь військової служби. Як наголосив в одному з інтерв’ю підполковник Бенджамін Клімковський, командир 915-го батальйону армії США, його підрозділ допомагає визначити шляхи проведення багатодоменних операцій. Раніше таких підрозділів у складі американської армії не було, але зараз воно з’явилося в експериментальному порядку.

 

До 2026 року до складу 915-го батальйону входитимуть 12 експедиційних груп з кібернетичних операцій, кожна з яких забезпечуватиме певний напрямок кібернетичної або електронної війни. В даний час до складу батальйону входять 3 роти загальною чисельністю понад 200 осіб.

 

У той же час, ще дуже багато залишається незрозумілим. Наприклад, залишаються на стадії розробки критерії початкової та повної працездатності кібернетичних команд, які складають кістяк батальйону. До того ж, інформаційний простір та ситуація у ньому змінюються дуже швидко. Відповідно, доводиться вносити зміни і в тактику та методи діяльності батальйону. Виходить, що підрозділ одночасно і вдосконалює свою внутрішню структуру та методи підготовки особового складу, та вже намагається працювати над реалізацією концепцій на практиці.

Американські фахівці з питань безпеки вважають, що сучасні виклики диктують необхідність відповідати на них, у тому числі, і через створення подібних підрозділів.

 

Інноваційні технології та військові кібероперації

Незважаючи на те, що американська армія працює у сфері кібероперацій вже понад десятиліття, поки що стратегія та тактика даних операцій розроблені слабо. Тому командування надало 915 батальйону дуже велику за мірками окремого підрозділу самостійність у плані розробки інноваційних технологій і концепцій, необхідних для вироблення тактики кібероперацій.

 

Видання процитувало офіцера з операцій та навчання особового складу 915-го батальйону майора Річарда Бірна, який зазначив, що експерименти у сфері тактики були ключовим моментом під час створення батальйону, і військове командування дало добро на впровадження інновацій.

Це досить вражаюча витівка – взяти ідеї, концепції, вказівки зверху, і перенести їх туди, де ми зараз перебуваємо, – наголосив офіцер.

 

Нині у батальйоні продовжується впровадження нових ідей та концепцій навчання. Наразі підрозділ працює над визначенням основних завдань та цілей кібероперацій. Також зростають кваліфікаційні вимоги до особового складу.

 

До 2028 року армія США планує перетворити 915-й батальйон на ключовий центр для розробки та здійснення кібероперацій та впровадження концепції багатодоменної війни. Нині найактивніше батальйон взаємодіє із підрозділами військової розвідки. Фахівці батальйону допомагають розвідникам у вивченні та характеристиці потенційного супротивника.

 

Як вважають у військовій розвідці США, унікальні тактичні можливості 915 батальйону американської армії матимуть вирішальне значення для прориву оборони супротивника у разі збройного конфлікту з ним. На кожному напрямку військових дій кібероперації виглядатимуть по-різному. Підполковник Клімковський з 915-гу батальйону зазначає, що умови, в яких діє Індо-Тихоокеанське командування, серйозно відрізняються від умов Європейського командування збройних сил США. Тому батальйон орієнтований відразу на кілька театрів військових дій, кожна з команд батальйону проходить відповідну підготовку, щоб мати можливість оперувати на певному напрямку.

 

Як стверджують у командуванні батальйону, підрозділ тісно співпрацюватиме з багатодоменними оперативними групами у сфері кібероперацій, радіоелектронної боротьби, космічної боротьби та інформаційної війни. При цьому 915 батальйон також отримав можливість самостійного проведення наступальних кібероперацій.

 

Наскільки ефективною буде діяльність даного підрозділу і чи зможе його досвід принципово змінити характер дій армії США в найближчому майбутньому, покаже час. Але не можна не визнати, що сам по собі експеримент зі створення подібного підрозділу дійсно звертає на себе увагу.

Поделиться публикацией