ДЛЯ СТВОРЕННЯ СИСТЕМИ СЕРТИФІКАЦІЇ ЗА СТАНДАРТАМИ НАТО ДОЦІЛЬНО ОБ’ЄДНАТИ ЗУСИЛЛЯ ПРИВАТНИХ ТА ДЕРЖАВНИХ РОЗРОБНИКІВ ОЗБРОЄННЯ ПІД ЕГІДОЮ РНБО

Підприємства військово-промислового комплексу України мають всі необхідні умови і можливості щодо випуску продукції, яка б відповідала стандартам НАТО (STANAG). Але підтвердити відповідність своїх виробів цим нормам вони не в змозі через відсутність вітчизняної системи сертифікації за цими стандартам. Про це інформагентству «ОПК» повідомили у Лізі оборонних підприємств України.

 

У об’єднані приватних виробників, які працюють на нашу «оборонку», нагадали: ще  2015-го року Президентом України було оголошено курс на досягнення оперативної та технічної сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО до 2020 року, одним із його завдань — перехід на стандарти НАТО (STANAG).

 

Як стало відомо ІА «ОПК», бачення приватних виробників озброєння та військової техніки процесу створення української системи сертифікації за стандартами НАТО та пропозиції щодо того у листі Секретарю Ради національної безпеки та оборони Олександру Турчинову виклав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), виконавчий директор Ліги оборонних підприємств Валентин Бадрак.

 

У Лізі переконані, що для появи у нашій країні власного інституту сертифікації за стандартами НАТО є матеріально-технічний базис система лабораторій та випробувальних центрів, яка залишилася з радянських часів. Зокрема у листі йдеться про  Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України, який зараз базується у м. Чернігів і має 85-річний досвід роботи у сфері тестування військової продукції.

 

На його базі, за словами Валентина Бадрака, Міністерство оборони вже веде роботу щодо створення Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації ОВТ. Почати повноцінно працювати цей заклад повинен не пізніше 2018 року.

 

Проте виконавчий директор Ліги констатує: реалізація даного проекту в Чернігові буде успішною за умови виключення подальших експериментів з організаційно-штатною структурою та перебазуванням ДНВЦ у інші регіони України. Мовляв, подібні дії негативно відображаються на життєдіяльності колективу Центру, кадровому потенціалі, невиправданому затягуванні часу та нераціональному використанні коштів та, у підсумку, може призвести до припинення діяльності наукової установи взагалі.

 

«Для прискорення формування інституту та розгортання на його фондах сучасного лабораторно-експериментального обладнання доцільно створити під егідою РНБО кооперацію вітчизняних підприємств розробників ОВТ приватної і державної форм власності з метою акумулювання фінансової допомоги у придбанні сучасного лабораторного обладнання та оснащення полігонно-випробувальної бази ДНВЦ», — така пропозиція Ліги оборонних підприємств України викладена у листі об’єднання до Секретаря РНБО.

Поделиться публикацией
-->