ВИРОБНИКИ БЕЗПІЛОТНИКІВ СТУРБОВАНІ ЗМІНАМИ У СПІВПРАЦІ З МІНОБОРОНИ

Співпраця приватних компаній-розробників безпілотних систем з Міністерством оборони після створення нової структури по закупкам військової техніки і озброєнь потрапить під загрозу через неврегульованість питання планування закупівель і їх фінансування.

Про це 24 жовтня ц.р. під час круглого столу на тему: «Тупик для украинских» безпилотников «повідомив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

«На сьогодні ситуація з БПЛА в Україні така, що ми досягли певного «технологічного стелі» і вперлися в певні процедури, які не дозволяють ефективно розвиватися, створювати більш ефективні зразки і забезпечувати потреби війська.

Зараз змінюється все «, — заявив член правління Українського інституту досліджень безпеки Сергій Згурець.

Він зазначив, що безпілотні комплекси в даний час є ознакою сучасного війська і по їх кількості можна визначати технологічний рівень Збройних сил будь-якої країни, адже вони забезпечують ключовий елемент для ЗСУ — це дані, на основі яких можна отримати інформацію про противника.

Ця інформація дозволяє правильно приймати рішення на полі бою командирам.

Як відзначили учасники круглого столу, раніше приватні компанії-розробники орієнтувалися на державне оборонне замовлення (ДОЗ), що дозволяло планувати їх діяльність.

Зате дуже скоро ситуація зміниться в разі прийняття нового закону «Про оборонних закупівлях», який передбачає, що Міноборони буде закуповувати техніку через окремий майданчик на кшталт Prozzorо.

«Ці процедури змінюються».

Зараз триває оборонний огляд, який завершиться новим видом ЗСУ і новими потребами.

Змінюється ставлення керівництва Міноборони до контролю оборонних закупівель.

Йдеться про те, що в Міноборони буде створено окреме підприємство, яке буде займатися закупівлею.

Таким чином, ні міністр, ні його заступники не будуть контактувати з виробниками, і тоді елемент дискусій ляже на нове підприємство, формат якого поки незрозумілий «, — зазначив Згурець.

Керівники приватних компаній також побоюються переслідувань за попередні контракти і діяльність.

«Ці структури (ГПУ, НАБУ — ред.) Уважно почали переглядати існуючі контракти і де-факто ми увійшли в оголошений період люстрації оборонних проектів, коли частина проектів загальмована, заморожена, керівництво Міноборони вирішує, що саме фінансувати, побоюючись тих чи інших рішень, які були прийняті попередніми посадовими особами «, — підкреслив Згурець.

Він також нагадав, що новий генпрокурор направив лист в Міноборони, в якому міститься запит щодо закупівлі для ЗСУ зразків озброєнь, які передані на дослідну експлуатацію.

За його словами, цей документ повинен забезпечити конкурентність у сфері закупівель і знизити рівень «закритості» держоборонзамовлення.

 

Поделиться публикацией