У РОСІЙСЬКУ АРМІЮ ПОЧАЛА НАДХОДИТИ НОВІТНЯ ІНЖЕНЕРНА СИСТЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО МІНУВАННЯ

У Російську армію почала надходити новітня інженерна система дистанційного мінування (ІСДМ) «Земледелие», створена в НВО «Сплав» (входить в Ростех) в рамках однойменної НДР. Її розробка почалася в 2013 році. Вперше ці інженерні системи були представлені 24 червня 2020 року на ювілейному Параді Перемоги на Красній площі.

 

Про це 26 січня повідомив «Военно-промышленный курьер».

 

(ІСДМ) «Земледелие» являє собою установку на колісному шасі високої прохідності, що працює за принципом реактивних систем залпового вогню. Відмінність від російської РСЗВ «Град» складається у більшій кількості направляючих — їх 50, а не 40. Але калібр снарядів той же самий — 122 міліметра. Менше і дальність стрільби, яка знаходиться в діапазоні від 5 до 15 кілометрів.

Снаряди споряджаються касетами з мінами різних типів — протипіхотними і протитанковими. На мінах перед запуском реактивних снарядів встановлюється час їх «придатності». Тобто вказується період часу, за закінченням якого міни або самоліквідуються, або деактивуються. Це необхідно для того, щоб убезпечити просування своїх військ замінованою територією. Також це необхідно для повернення до нормального життя районів бойових дій після їх закінчення.

 

Дистанційне мінування існує вже досить давно. Радянська армія почала використовувати цей метод ще під час афганської війни. При цьому застосовувалися не тільки спеціальні машини, а й звичайне озброєння, яке здатне вистрілювати касети з мінами. Зокрема, РСЗВ «Град» того ж самого 122-мм калібру. Існують для цього калібру і спеціальні «мінерські» боєприпаси, які були створені саме для «Граду».

Поделиться публикацией