У ЛИТВІ УХВАЛИЛИ ДОВГОСТРОКОВИЙ ПЛАН ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

На засіданні литовської Ради державної оборони (VGT) під головуванням президента Гітанаса Науседи, де обговорювалася низка питань, серед іншого був розглянутий та в основному ухвалений довгостроковий план підтримки України.

Про це 24 липня ц.р. повідомив Укрінформ із посиланням на пресслужбу Президента Литви.

Довгостроковий план підтримки України був представлений на VGT міністром оборони Литви Арвідасом Анушаускасом. Він передбачає не лише постачання військової техніки, яка є у Литви, але й нової, закупленої; а також навчання українських військових та їх реабілітацію в Литві.

Крім того, на засіданні Ради державної оборони Литви обговорювалися підключення литовської електроенергетичної системи до континентальної європейської мережі; концепція збройної оборони держави; питання структурування та розвитку системи національної оборони.

VGT заслухала міністра енергетики Дайнюса Крейвіса та керівника литовського оператора системи передачі електроенергії Litgrid Рокаса Масюліса. Вони доповіли про підготовку електроенергетичної системи Литви до синхронізації з мережами континентальної Європи. VGT запропонувала уряду письмово домовитися з урядами Латвії та Естонії про спільний вихід трьох країн Балтії з угоди про контрольовану Росією енергетичну систему BRELL (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва). Останньою датою синхронізації з мережами континентальної Європи є лютий 2025 року.

Литовська Рада державної оборони схвалила зміни в концепції збройного захисту Литви, пов’язані із затвердженими на Вільнюському саміті НАТО регіональними планами оборони нового покоління, коли з перших етапів можливих криз планується колективна, а не самостійна оборона.

VGT розглядала необхідність у військових полігонах. Було встановлено, що Литві потрібен ще один військовий полігон, де б могла маневрувати військова частина розміром у бригаду.

На сайті Міністерства оборони Литви уточнюється, що в плані забезпечення української армії на 2024-2026 роки передбачений бюджет близько 200 млн євро. Основними напрямками підтримки є закупівля летальних і нелетальних засобів, військова підготовка та тренування, фінансові внески у фонди підтримки, ремонт військової техніки в Литві та навчання особового складу.

Також VGT схвалив оновлення Концепції збройної оборони держави (VGGK), яке було зумовлене безпековою ситуацією в регіоні, оновленими планами регіональної оборони НАТО та необхідністю переходу на наступний рівень якості армії. Оновлена концепція фокусує та визначає пріоритети існуючих військових загроз та інтересів національної безпеки.

Також обговорювалися рішення щодо розвитку потенціалу, необхідні для створення в Литві нового національного підрозділу.

 

Поделиться публикацией