У ВРУ РОЗРОБЛЯЮТЬ ЗАКОНОПРОЄКТ ДЛЯ УДОСКОНАЛЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ДЕМОБІЛІЗАЦІЇ

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки працює над комплексним законопроєктом, який має врегулювати низку питань, пов’язаних із процесами мобілізації та демобілізації, повідомив член комітету, голова фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія в Telegram та ефірі телемарафону.

Як зазначається, документ планують розробити до кінця 2023 року за участі Міністерства оборони та Генерального Штабу ЗСУ. Після досягнення консенсусу проєкт винесуть на голосування в сесійну залу. Арахамія припустив, що документ у першому читанні можуть розглянути вже в середині грудня.

“Останнім часом багато інформації щодо вдосконалення процедури мобілізації й демобілізації. Десь це просто чиїсь ідеї, без консультацій з військовими. Десь — нотатки з обговорень, які постійно проходять у комітеті з питань нацбезпеки. Щоб зупинити цей шквал, змушений трохи привідкрити завісу над тим, про що ми дискутуємо на комітеті”, — зазначив Арахамія. За його словами, зараз депутати намагаються створити документ, який би охопив низку проблемних питань:

питання військових, які вже два роки воюють без ротації;

неможливість демобілізуватися для людей з інвалідністю 1 і 2 груп;

неможливість демобілізуватися для захисників, які були в полоні;

юридичне вирішення питань з військовими, які мають онкологічні захворювання та обмежено можуть виконувати завдання;

врегулювання питання з призовним віком.

Арахамія додав, що є ще багато питань, які треба вирішити. Загалом існує понад десяток пов’язаних законопроєктів, які хочуть скласти докупи в комітеті.

Депутат не став детально розповідати про пропозиції, оскільки редакція згаданого ним законопроєкту не сформована остаточно, а питання є чутливим. Він також нагадав, що ідеї не завжди втілюються в закон. «Нам терміново потрібно ухвалити зрозумілі правила мобілізації та демобілізації. Заміна військових — це не про поразку, а про перемогу. Це створення стабільної системи й уникнення примусової мобілізації на вулицях. Заміна військових — це відновлення довіри до держави. Як це зробити? І чому це потрібно зробити зараз?»

Поделиться публикацией