«УКРОБОРОНПРОМ» МОЖЕ ПОТРАПИТИ ПІД САНКЦІЇ США ЧЕРЕЗ «МОТОР СІЧ» — АМКУ

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв допускає можливість потрапляння «Укрборонпрому» під антиросійські санкції США через операції з купівлі «Мотор Січі» спільно з китайськими компаніями Skyrizon і Xinwei.

Про це він сказав 29 листопада в ефірі Радіо НВ.

«Можна опинитися в повністю абсурдній ситуації, коли китайська сторона разом з «Укроборонпромом» отримала б контроль над цим підприємством.

При цьому США можуть знайти підтвердження того, що китайська сторона присутня в ланцюжку постачання «Вертольотам Росії» — і виникне кафкіанська ситуація, коли «Укроборонпром» з «Мотор Січ» виявляться в американських антиросійських санкціях», — розповів Терентьєв.

За його словами, у цій ситуації під санкціями США можуть опинитися усі українські підприємства, які фінансують «Укроборонпром», в тому числі і держбанки.

На думку глави АМКУ, і підприємство, і уряд повинні враховувати ці ризики при укладанні угоди.

«Така юридична конструкція за участю «Укроборонпрому» була підтримана Кабміном ще за Гройсмана і Кубіва. Були дані відповідні дозволи на проведення цих переговорів і дій.

Тобто, якщо українська сторона свідомо приймає рішення відмовитися від співпраці з китайцями за цим проектом, то повинні бути прийняті рішення як на рівні «Укроборонпрому», так і на рівні уряду», — додав Терентьєв.

Нагадаємо:

21 листопада Антимонопольний комітет відклав винесення рішення про розгляд заявки китайської Skyrizon і Укроборонпрому про покупку контрольного пакету акцій запорізького заводу «Мотор Січ».

Раніше повідомлялось, що приватний підрядник з питань безпеки та неофіційний радник президента США Трампа Ерік Прінс веде перевогори щодо купівлі українського концерну «Мотор Січ».

Запорізький завод бізнесмена В’ячеслава Богуслаєва «Мотор Січ» – один із провідних світових виробників двигунів для авіаційної промисловості.

25 серпня директор зі зв’язків з громадськістю ВАТ «Мотор Січ» Анатолій Малиш повідомив, що китайські Skyrizon і Xinwei Group вже подали на узгодження в Антимонопольний комітет України угоду з купівлі понад 50% акцій «Мотор Січі».

Видання «The Wall Street Journal» із посиланням на джерела в американській адміністрації повідомляло, що США намагаються завадити придбанню китайською компанією українського заводу «Мотор Січ», адже це в рази підвищить оборонні позиції Китаю.

28 серпня радник президента США Джон Болтон заявив у Києві про ризики продажу частини української «Мотор Січі» китайцям. Він сказав, що Китай веде нечесну гру в США й краде військові технології.

Поделиться публикацией