УКРАЇНІ НЕ ВДАЛОСЯ ПЕРЕКОНАТИ НАТО НАДАТИ ЇЙ ШЛЯХ ДО АЛЬЯНСУ — CNN

Президент Джо Байден отримав від саміту НАТО майже все, що хотів. Президент України Володимир Зеленський досяг зірок і Місяця, забезпечивши постійний канал озброєння в далекому майбутньому від країн G7, однак не зміг отримати гарантію колективної оборони, яку дало б членство в НАТОпише Стівен Коллінсон в аналітиці для CNN.

Росія усвідомила свою стратегічну та військову невдачу, але, безперечно, розглядатиме інституціоналізацію підтримки України як підтвердження своїх підозр щодо Заходу.

Зустріч, організована колишнім радянським васалом, чий статус у НАТО забезпечив свободу, незалежність і процвітання, яких Зеленський прагне для своєї країни, була затьмарена стражданнями українського народу.

Зеленський, який прибув на саміт як гість, розчарований через небажання альянсу надати йому терміни для членства в НАТО, тим не менше контекстуалізував, що означає допомога США та Заходу, у зворушливих зауваженнях на адресу Байдена. «Ви витрачаєте ці гроші на наші життя. І я думаю, що ми рятуємо життя для Європи і для всього світу», – сказав Зеленський Байдену.

Саміт завершився в середу спільною заявою лідерів G7 щодо обговорення країнами довгострокових двосторонніх зобов’язань щодо безпеки для України, розбудови її наземної, морської та протиповітряної оборони для стримування майбутніх атак Росії. Цей крок є проміжним заходом, спрямованим на те, щоб підготувати Україну до моменту, коли вона зможе приєднатися до НАТО та насолоджуватися парасолькою «напад на одного – це атака на всіх», яким користуються її члени – моменту, який Альянсу ще належить визначити. Зеленський прибув на саміт, назвавши «абсурдом» відмову блоку запропонувати часові рамки. Однак Байден наполягав, що надання членства зараз означатиме, що країни НАТО будуть змушені розпочати війну проти Росії – катастрофічну ескалацію, якої він відчайдушно намагався уникнути.

І хоча лідери полегшили шлях для остаточного членства України, вони відклали доленосне геополітичне рішення, можливо, для своїх наступників, заявивши, що Київ ще має виконати економічні та політичні умови для вступу. Іншим знаковим моментом саміту стало раптове скасування Туреччиною свого вето на членство Швеції, яка стане 32-м членом альянсу – після місяців закулісної дипломатії адміністрації Байдена  за кордоном і в Конгресі США.

Поделиться публикацией