УКРАЇНІ ВАРТО ВЕРНУТИСЯ ДО РОЗРОБКИ ВЛАСНОГО ВЕРТОЛЬОТУ ПРОЄКТУ «ОТАМАН» — ЕКС-НАЧАЛЬНИК АРМІЙСЬКОЇ АВІАЦІЇ

Розробка українського вертольоту «Отаман» планувалася в 2015-2016 роках, але тоді не було фінансування з держави, а всі розробки АТ «Мотор Січ» робило за свої обігові кошти.

Про це в рамках програми Фронт Бадрака на Апостроф TV заявив військовий пілот, екс-начальник армійської авіації Командування СВ ЗСУ, генерал-майор Повітряних сил ЗСУ Павло Мороз.

Фахівець пояснив, що АТ «Мотор Січ» вже зробило модернізацію вертольоту Мі-8 до рівня Мі-8МСБ, а заплановану модернізацію Мі-24 так і не почали проводити.

«Вертоліт «Отаман» — це абсолютно нова платформа і її треба розвивати паралельно модернізації, тим більше, що в Україні вже є виробництво редукторів, лопатей, а також розроблено комплекс керованого озброєння вертольота 524Р. Він міг би стати базовим для всієї державної авіації», — додав він.

Павло Мороз висловив переконаний, що для України головне – це мати сучасну платформу, а ефективність вже буде залежити від озброєння та авіоніки, якою буде вона облаштована.

«Якщо така платформа розроблена в Україні, то при появі будь-якого озброєння ми зможемо його ставити на вертольот», — додав він.

Павло Мороз пояснив, що якщо така платформа розроблена не у нас, то без розробника цієї техніки не можна буде її доробляти та модернізувати.

Крім того, співбесідник додав, що такий вертольот міг би стати єдиною платформою та бути подвійного призначення.

На думку спеціаліста, все залежить від політичної волі. Він вважає, що створення такої машини цілком можливо, а від початку фінансування до першого польоту потрібно 3-4 роки.

 

Поделиться публикацией