УКРАЇНСЬКИЙ АНАЛОГ DARPA БУДЕ СТВОРЕНО У КПІ

Головна агенція передових досліджень і розробок (GARDA), яка запозичує кращі рішення американської DARPA, буде створена у КПІ.

 

Про це під виступу у Верховній Раді України під час парламентських слухань на тему «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку» заявив Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін.

 

«Прийнято рішення створити агенцію передових технологій за моделлю DARPA, яка буде втілювати технології в оборонній промисловості. Із ректором НТУУ «КПІ» Михайлом Згуровським домовлено, що агенція буде заснована саме у цьому університеті. Впевнений, це рішення дозволить досягти найбільшого ефекту», — підкреслив Павло Букін.

Водночас він наголосив, що питання розвитку інноваційних технологій пов‘язане із необхідністю законодавчих змін, які б удосконалили механізми фінансування таких проектів.

 

«Законодавча база для інноваційної діяльності в Україні достатньо розвинена. Але окремі аспекти потребують удосконалення, скільки гальмують можливості такого фінансування. Якщо говорити про серійних виробників, то фінансування інноваційної діяльності здійснюється за рахунок обігових коштів. Відтак витрати виносяться на витрати майбутніх періодів. Якщо говорити про НДІ та КБ, то такі можливості обмежені. Необхідно законодавчо створювати механізм для фінансування та пільгового оподаткування інноваційної діяльності», — заявив Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін з трибуни Верховної Ради України.

 

Він назвав серед досягнутих інновацій у діяльності Концерну розробку безпілотної наземної платформи «Фантом-2».

 

«Ця платформа дозволяє знищувати живу силу противника та транспортувати вантажі. Вона вже витримала випробування за кордоном. І її можна вважати результатом діяльності Концерну та його конструкторських установ», — підкреслив Павло Букін.

 

Поделиться публикацией