РИЗИКИ ЗЛОВМИСНОГО ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ СУТТЄВО ЗРОСЛИ – ПРЕЗИДЕНТ ГРУПИ КОМПАНІЙ «ЕВЕРЕСТ»

Ризики зловмисного використання штучного інтелекту настільки зросли останнім часом, що прирівнюються навіть до загрози тероризму.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив президент групи компаній «Еверест» Юрій Чубатюк, коментуючи створення групою компаній «Еверест» та Центром досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Платформи «Штучний інтелект».

 

На переконання Ю.Чубатюка, прогрес штучного інтелекту відкриває нові види атак, які можуть бути використані з метою виконання певних завдань більш успішно, ніж це може зробити будь-яка людина. «Тому з кожним днем питання запровадження заходів безпеки при застосуванні машинного навчання стає все більш актуальним. Вже зараз системи штучного інтелекту широко використовуються військово-оборонними комплексами, що робить певні форми захисту більш ефективними та масштабними», — переконаний ініціатор створення Платформи «Штучний інтелект».

 

Ю.Чубатюк наголосив, що протягом останніх років з’явилися вражаючі та тривожні докази застосування штучного інтелекту у концепції порушення простору цивільної, оборонної та політичної безпеки, а поточні тенденції підкреслюють широко відкритий доступ до найсучасніших досліджень та досягнень у галузі інноваційних розробок. «Ми очікуємо значного збільшення можливостей для нанесення шкоди цифровим та роботизованим системам. Причинами цього є практика подвійних стандартів використання технологій, їх безпосередня ефективність, масштабність та легкість розповсюдження» — вважає фахівець.

 

Він додав, що, враховуючи стрімкий ріст технологічного прогресу, який  сприяє надшвидкому розвитку пристроїв на базі штучного інтелекту, важливо звернути увагу влади та громадськості України на потенційні загрози, провоковані можливим несанкціонованим користуванням новітніми технологіями. Саме цьому певною мірою буде присвячена діяльність Платформи «Штучний інтелект».

Крім того, як зазначив президент групи компаній «Еверест», Платформа займатиметься прогнозуванням можливостей захисту від шкідливого впливу цих подій шляхом їх дослідження та подальшого інформування.

Поделиться публикацией