УКРАЇНА ПРОВЕЛА ПЕРЕГОВОРИ З РЕСПУБЛІКОЮ БІЛОРУСЬ ЩОДО СПІЛЬНОЇ УЧАСТІ В МІЖНАРОДНІЙ КООПЕРАЦІЇ З ОСВОЄННЯ МІСЯЦЯ

17-18 травня в КБ «Південне» пройшло перше засідання Координаційної ради НАН Білорусі, НАН України та КБ «Південне». Його мета – практична реалізація укладеної в кінці 2017 року Генеральної угоди про науково-технічне співробітництво в космічній сфері між НАН Білорусі, НАН України та КБ «Південне». Таку інформацію повідомляють на прес-службу КБ “Південне”.

Білоруську делегацію очолив керівник апарату НАН Білорусі, заступник керівника Агентства з космічних досліджень НАН Білорусі академік НАН Білорусі Петро Вітязь. Глава делегації української академії наук – Перший віце-президент НАН України академік НАН України Антон Наумовець. З боку КБ «Південне» в засіданні брала участь група фахівців на чолі з Генеральним директором академіком НАН України Олександром Дегтяревим.

Учасники засідання обговорили принципи організації спільних робіт, затвердили склад Координаційної ради з 30 осіб – по 10 учасників з кожного боку, створили постійно діючі тристоронні робочі групи з питань співробітництва у створенні космічних апаратів, виробництва нових матеріалів, інформаційно-космічних технологій, дистанційного зондування, вивчення клімату та екології Землі.

Окреслено перспективні напрямки співробітництва:

  • спільна участь в міжнародній кооперації з освоєння Місяця;
  • розробка технологій обміну геопросторової інформацією та даними дистанційного зондування Землі;
  • створення спільного українсько-білоруського дослідницького супутника на базі платформи YuzhSat;
  • дослідження аерозолів земної атмосфери з метою визначення їх впливу на зміну клімату та екологію;
  • створення нових сплавів з необхідними властивостями з порошкових матеріалів методом адитивних технологій;
  • створення систем терморегулювання космічних апаратів на базі теплових труб, акумуляторів тепла і холоду, сорбційних теплотрансформаторов;
  • розробка нових корозійностійких магнитомягких і високоміцних полімерних матеріалів.

Ми пишаємося тим, що КБ «Південне» зуміло стати тим місцем, куди такі поважні організації та вчені приїхали, щоб обговорити актуальні питання. Для нас велика честь бути стороною такої угоди між двома Академіями і КБ «Південне», – прокоментував подію Генеральний директор КБ «Південне» Олександр Дегтярев. – В Академії наук Білорусі працює 16 тисяч осіб, і ми сьогодні включили в нашу кооперацію цей величезний інтелект.

Національна академія наук Білорусі підпорядковується Президенту, уряду, і на нас покладено завдання не тільки розвивати фундаментальну науку, а й використовувати наукові знання у всіх областях, – сказав керівник апарату НАН Білорусі Петро Вітязь. – У нашій Академії наук створено агентство з космічних досліджень, і ми працюємо в цій сфері. Три білоруса побували в космосі, і ми намагаємося далі розвивати цей напрям. Я перший раз в Дніпрі, я подивився ваш стенд в холі актового залу – скільки Героїв Праці, академіків виросли в вашому колективі, це дуже глибоке коріння; спасибі, що зберігаєте і розвиваєте космічні технології і техніку. Для нас це важливо, ми розвиваємося, маємо свої супутники зв’язку і зондування, нам потрібно розвивати космічні технології і координувати спільні зусилля.

Хоча Білорусь – невелика країна, вона має потужний науковий і промисловий потенціал і багато інтелектуальної власності. – розповів Перший віце-президент НАН України Антон Наумовець. – І, зустрічаючись на міжнародних конференціях, ми побачили, що в Білорусі є багато розробок, які становлять інтерес для КБ «Південне». Це вилилося в те, що підписано спільну угоду. Вона визначає напрямки досліджень: стан земної поверхні, екологія Білорусі та України, сучасні космічні технології комунікацій і систем зв’язку. КБ «Південне» має світовий досвід діяльності, який вписаний золотими літерами в космічну і оборонну галузь, і, звичайно, КБ є чим поділитися. Зараз ми підписали угоди, але треба перетворити їх в реальні справи, і тут КБ показує приклад, як енергійно і швидко впроваджувати нові розробки, щоб вони працювали на користь людства.

Поделиться публикацией