УКРАЇНА ВІДЧУТНО АКТИВІЗУВАЛА РОБОТУ З РОЗРОБКИ ВЛАСНИХ ОЗБРОЄНЬ — ЦДАКР

Війна Росії проти України викликала сплеск нових вітчизняних розробок, в тому числі у таких складних сферах як розвідка, автоматизація та роботизація систем, обробка та передача даних. Саме у 2023 році відчизняні міністерства та відомства відчутно активізували роботи з оборонних розробок та впровадження іновацій, серед них особливо виділяються Міністерство цифрової трансформації та Міністерство оборони.

Про це зазначив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Керівник ЦДАКР так окреслив формування державної системи розвитку оборонних технологій:

Мінцифри з початку 2023 року почало удосконалівати систему заохочення виробників безпілотної техніки, збільшивши рівень прибутку для розробників дронів, створивши вдалу комунікаційну систему Brave1, а нині розширює внесок і у такі важливі сегменти як розвиток засобів радіоелектронної боротьби та зокрема через запуск проєкту Drone Hackathon Anti-Shahеd для розвитку сучасних засобів боротьби з ворожими безпілотниками іранського та російського виробництва. Міністерство оборони так само створило для прискорення розробок Акселератор інноваційного розвитку. Для досягнення технологічної переваги над ворогом застосовується спеціальна методика оцінки оборонних технологій, а термін прийняття рішення про допуск зразка озброєння до експлуатації вже скорочено до 45 діб засмість двох років раніше. Міноборони разом із військовим командуванням та Генштабом сформовало пріоритетні напрямки розвитку оборонних технологій, серед яких нові безпілотники, боєприпаси, роботизовані платформ, створення зброї на нових принципах. Показовий пошук нових форм — для впровадження оборонних інновацій Міноборони намагається використати можливості різноманітних фондів та інвестиційних організацій країн-партнерів.

Для формування повноцінної державної системи розвитку оборонних технологій потрібно включити в роботу Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості та створити Агентство передових технологій. Мінстратегпром та Укроборонпром не були аутсайдерами системи з політичних причин, однак передумови для модернізації з’явилися у березні 2023 року — з призначенням нового керівника та передачі йому повноважень керуючого органу промисловістю. А зміна голови держконцерну “Укроборонпром” у червні 2023 року має забезпечити реформування його в акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість».

Напевно, однією з причин активізації роботи у галузі переозброєння Збройних Сил України стало усвідомлення залежності оборонного потенціалу від партнерів, особливо у сфері застосування озброєнь. А також необхідність збалансування в ЗСУ озброєнь іноземного та вітчизняного виробництва, оскільки нові оборонні технології, що забезпечують технологічі переваги над противником — це ще й чинник розвитку економіки і впливу на міжнародній арені через світовий ринок озброєнь. Переважна більшість воєнних розробок є технологіями подвійного використання, то ж це шлях до розвитку країни в цілому.

Поделиться публикацией