США РОЗПОЧАЛИ ТЕРМІНОВІ ПЕРЕГОВОРИ ПРО ВИКОРИСТАННЯ ЗАМОРОЖЕНИХ РОСІЙСЬКИХ ГРОШЕЙ

«[Адміністрація Байдена] розпочала термінові переговори з союзниками про використання цих коштів для допомоги Україні у воєнних діях у момент, коли фінансова підтримка зменшується», – повідомила The New York Times, посилаючись на слова високопоставлених американських і європейських посадовців.

https://www.nytimes.com/2023/12/21/us/politics/russian-assets-ukraine.html

Адміністрація президента США Джо Байдена сигналізує європейським партнерам про зацікавленість у використанні для допомоги Україні заморожених на Заході коштів російського центрального банку, які оцінюються у суму понад 300 мільярдів доларів. У ЄС досі сумніваються у політичній доцільності та юридичному обґрунтуванні цього кроку.  Вашингтон тисне на партнерів по G7, щоб розробити стратегію використання цих коштів до 24 лютого 2024 року.

Видання зазначає, що донедавна міністр фінансів США Джанет Єллен стверджувала, що без рішення Конгресу конфіскація цих коштів «не є чимось, що є юридично дозволеним у Сполучених Штатах». Деякі американські високопосадовці також висловлювали занепокоєння, що країни світу не захочуть зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі Нью-Йорка або в доларах, якщо Сполучені Штати створять прецедент конфіскації цих коштів.

Але адміністрація Байдена в координації з G7 почала переглядати питання про те, чи може вона використати наявні повноваження, або ж їй слід звернутися до Конгресу з проханням прийняти рішення про використання коштів. Підтримка такого рішення в Конгресі зростає, що дає адміністрації Байдена оптимізм щодо того, що вона може отримати необхідні повноваження, зазначає NYT.

Поделиться публикацией