ДАНІЯ ПРОДАЛА АРГЕНТИНІ 24 F-16 – ЙМОВІРНО З ТИХ, ЩО БУЛО ОБІЦЯНО УКРАЇНІ

Данія підписала угоду на суму близько 300 мільйонів доларів про продаж Аргентині 24 винищувачів F-16. Про це повідомили у міністерстві оборони Данії.

Дату передачі F-16 Аргентині ще не оголосили. Очікують, що винищувачі передадуть в найближчі роки. За словами міністра оборони Данії Троельса Лунда Поульсена, Копенгаген отримує нові літаки F-35, а продаж майже F-16, які пройшли ретельне технічне обслуговування й технологічне оновлення, означає, що Аргентина стане частиною глобального сімейства F-16. Данія вже замовила 27 винищувачів F-35A, перехід на які військово-повітряних сил країни відбудеться наприкінці 2025 року.

Невизначену кількість решти винищувачів Данія обіцяла Україні як безоплатну допомогу. Продаж датських винищувачів Аргентині здійснювався в тісній координації з американським урядом. Для таких передач США мають давати дозвіл на продаж літаків F-16 американського виробництва.

Данія обіцяла передати Україні 19 винищувачів F-16. Раніше в заяві Міністерства оборони Данії повідомлялося, що перші данські бойові літаки F-16 Україна отримає вже цього літа. Майбутні українські винищувачі в ході програми MLU пройшли капітальний ремонт та отримали, зокрема, сучасніший радар AN/APG-66(V)2. Кількість літаків, що можуть бути передані в першій партії не оголошується. Проте минулого місяця у повідомленні про затримки у підготовці данський уряд повідомив про плани передачі 6 літаків.

Поделиться публикацией