СТАЛИ ВІДОМІ ОБСЯГИ ЕКСПОРТУ ЗБРОЇ ДК «УКРОБОРОНПРОМ» ЗА 2020 РІК

Незважаючи на корона-кризу, скасування міжнародних виставок та перемовин, а також проведення випробувань українських озброєнь у країнах-замовницях української оборонної продукції, та, навіть, відміну деяких тендерів, обсяг експорту озброєнь лише на підприємствах ДК «Укроборонпром» за 2020 рік склав 908 млн доларів.

Про це ІА «ОПК» поінформував представник уряду.

За його словами, таким чином «падіння обсягів експорту зброї у рік пандемії складає лише 2 відсотки, оскільки показник 2019 року був 925 млн доларів». Він додав, що у підрахунках за 2020 рік йдеться про всі підприємства держконцерну, тобто, і спецекпортери, і інші підприємства, які отримали право самостійної торгівлі на світовому ринку озброєнь, зокрема «Зоря»-«Машпроект», ДАХК «Артем», ЗМКБ «Івченко-Прогрес», ДП «Антонов» та інші.

 

Співбесідник агентства зазначив, що й результати власне спецекспортеров є більш, ніж задовільними. А саме, за його словами, якщо у 2019 році обсяги їх торгівлі були на рівні 560 млн. дол., то у 2020 році ця цифра склала 496 млн. дол. «Йдеться про надходження коштів, то ж, є зменшення обсягів торгівлі зброєю, але воно абсолютно не трагічне».

 

Урядовець позначив, що за рівнем прибутковості спецекспортери заробили в 2020 році навіть більше, ніж у 2019 році – зокрема, за рахунок збільшення своїх комісій. «Більше того, якщо за рівнем надходження коштів ми трошки програли плану і 2019 році, то за рівнем відвантаження продукції ми перевиконали план. А за укладеними контрактами ми взагалі перевиконали план на — 108 відсотків. План був 576 мільйонів доларів, а ми уклали контрактів на 622 мільйони доларів», — заявив він.

 

За словами представника уряду, у означені підрахунки включено авіаційні перевезення «Авіаліній Антонова» — власної компанії ДП «Антонов», яка щорічно заробляє на авіаційних транспортних перевезеннях 150 – 200 млн. дол., зокрема, здійснюючи перевезення в інтересах НАТО.

 

Крім того, він також зазначив, що загальний експорт України перевищує мільярд доларів, оскільки окрім Укроборонпрому торгівлю здійснює ще низка підприємств різних форм власності, наприклад, ПАТ «Мотор Січ».

Поделиться публикацией