СИТУАЦІЯ КОНТРОЛЬОВАНА, ЗСУ ГОТОВІ ДО РЕАГУВАННЯ НА ДІЇ РОСІЇ — ХОМЧАК

Ситуація на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також уздовж кордону України контрольована.

Про це 8 квітня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на ефір програми «Право на владу» та заяву Головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.

За його словами, в Донбасі справді спостерігається збільшення обстрілів з боку противника, але українські військові «адекватно реагують» уздовж всієї лінії фронту.

«За межами України ми бачимо нарощування військ РФ, які вони переміщують з різних куточків Росії під виглядом навчань. Але сьогодні то кількість (військ — ред.) Не дає сказати, що стискається кільце і ситуація безвихідна. Ситуація контрольована, ЗСУ готові до реагування як на загострення на Донбасі, так і вздовж кордону. на все провокації, на всі дії противника у нас заплановані заходи миттєвого реагування «, — сказав Хомчак.

Нагадаємо, Білий дім заявив, що Росія зосередила на кордоні з Україною найзначніше число військ, починаючи з 2014 року.

30 березня Хомчак заявив, що Росія стягує війська до кордону України, зокрема, з боку тимчасово окупованого Криму. 5 квітня Росія розпочала контрольну перевірку боєготовності своїх військ.

Президент Володимир Зеленський вважає це радше «грою м’язами», ніж реальною загрозою, однак українська армія залишається готовою до будь-яких провокацій, наголосив він. Напередодні у південних регіонах України оголосили збори територіальної оборони для посилення і захисту держкордону.

США й інші партнери України дотримуються іншої точки зору. Свою занепокоєність висловив Пентагон, а Європейське командування збройних сил США привело війська в повну бойову готовність найвищого рівня. Партія правлячого блоку ХДС/ХСС у німецькому Бундестазі засудила дії РФ, назвавши «вкрай небезпечними». Свою підтримку Україні висловили Канада, Велика Британія та НАТО.

Українські та закордонні експерти вважають відкриту агресію РФ малоймовірною. На їхню думку, своїми діями Кремль «дражнить» Захід і мститься за слова президента США на адресу Путіна, відволікає увагу росіян від внутрішніх проблем, чинить психологічний тиск на Україну і посилає сигнал підтримки окупаційним військам у Донбасі. Однак поки точні наміри Владіміра Путіна незрозумілі, розслаблятися зарано, вважають аналітики.

 

Поделиться публикацией