РОСІЯНИ ЗАСТОСОВУЮТЬ «РОЗУМІ ДРОНИ» З МАШИННИМ ЗОРОМ

Російські війська застосовують на фронті так звані «розумі дрони» з машинним зором. Такі безпілотники здатні вражати цілі, обходячи системи радіоелектронної боротьби. Це дещо інша технологія, аніж штучний інтелект.

Про це в етері національного телемарафону розповів експерт у галузі радіотехнологій Сергій Бескрестнов («Флеш»).

«Уперше такий дрон зафіксували на Херсонському напрямку близько трьох тижнів тому. Основна перевага цих БПЛА в тому, що вони обходять РЕБ. Росіяни намагалися атакувати катер нашої морської піхоти і не могли це зробили, бо він був перекритий засобами РЕБ. І вони запустили тестовий зразок такого дрону з машинним зором, який навівся і уразив», − повідомив Бескрестнов.

Він підкреслив, що машинний зір відрізняється від штучного інтелекту, який включає нейронні мережі з можливістю навчання. Бескрестнов зазначив, що пройдуть десятиліття, перш ніж штучний інтелект зможе самостійно керувати безпілотниками в бою.

За словами експерта, БПЛА, оснащені машинним зором, можуть виявляти і відстежувати рухомі об’єкти, долаючи великі відстані. Крім того, вони не зважають на потенційну «втрату зображення», спричинену радіоелектронною боротьбою. Унаслідок цього зменшуються вимоги до пілотів, яким тепер не обов’язково бути професіоналами. Достатньо вміти підняти безпілотник, довести його до цілі і зафіксувати її, а після цього дрон сам зможе долетіти і атакувати.

Поделиться публикацией