РОЗВИТОК ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТА ВІДБУВАЄТЬСЯ В УКРАЇНІ БІЛЬШ ВРАЖАЮЧИМИ ТЕМПАМИ, НІЖ В США ТА КИТАЇ

Російську систему відстеження, цензурування та контролю громадян у західних ЗМІ називають «кібергулагом», яка, як ці камери в центрі Москви, допомагають відстежувати опонентів режиму. Натомість Україна використовує ШІ для протистояння російській агресії. Про це повідомляє «Голос Америки».
Розвиток штучного інтелекту в Україні відбувається більш вражаючими темпами, ніж у технологічних гігантів США та Китаї, стверджують у виданні Fox News на підставі коментарів американських експертів та висновків власкора видання, котрий перебуває в Україні.
А журнал Time називає окремі можливості штучного інтелекту “секретною зброєю” України проти Росії. Окремі дослідники називають технології ключовою складовою українських сподівань на перемогу у війні.
Програми зовнішньої допомоги Сполучених Штатів для України зіграли ключову роль для розвитку систем цифрової ідентифікації та загалом для можливості застосування штучного інтелекту (ШІ), пише Fox News.
Але при цьому українці більш енергійно та успішно застосовують ШІ сьогодні, аніж самі США, каже у розмові з каналом Бенджамін Дженсен, старший науковий співробітник відділу майбутніх воєн, ігор і стратегії у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень. “Україна робить це “знизу вгору”, – пояснює Дженсен. – Ми ж намагаємося робити це дуже “по-пентагонськи” зверху вниз, а це означає, що ми збираємося витратити десятки мільярдів доларів на пару гучних провалів”.
Американські ЗМІ пояснюють читачам: в Україні до застосування ШІ залучені програмісти, інженери. Чимало дронів виготовляють мало не “на кухнях” , а далі успішні практики масштабуються до більших рівнів, а не спускаються “згори” від влади. “Поки у світі дискутують про вплив ШІ, українці вже бачать, відчувають і, головне, використовують його”, – констатує експертка Ольга Токарюк, дослідниця Chatham House Ukraine Forum. “Хоча Захід ділиться передовим програмним забезпеченням, потрібно більше. У ситуації чисельної та ресурсної диспропорції проти Росії ШІ є ключовим для сподівань України виграти війну”.
Джеймс Гесс, професор Школи безпеки та глобальних досліджень Американської системи державних університетів також наголошує у коментарі Fox News, що Україна і надалі потребує допомоги потужностей США у галузі ШІ, оскільки кількість даних, необхідних для розуміння поля бою – величезна.

Поделиться публикацией