РЛС ВИЯВЛЕННЯ ГІПЕРЗВУКОВИХ АПАРАТІВ ПРЕДСТАВЛЕНО В РФ

На збройному форумі «Армія-2020» у РФ представлено макет нової РЛС ППО-ПРО «Резонанс-НЕ», яка, як наполягають розробники, здатна виявляти і супроводжувати найскладніші типи повітряних цілей — літаки-невидимки, крилаті ракети і гіперзвукові апарати. Максимальна дальність дії станції — 1100 км

Про це повідомив портал russian.rt.com.

Зокрема, як вказують російські ЗМІ з посиланням на розробників, в даний час РЛС несе бойове чергування в Арктиці і успішно експлуатується за кордоном. Особливість РЛС полягає в застосуванні технологій штучного інтелекту і методу, який значно збільшує показник ефективного виявлення повітряних об’єктів.

РЛС метрового діапазону «Резонанс-НЕ» представляє собою кілька масивних споруд, що займають площу приблизно в один гектар. Головним елементом комплексу є антенно-фідерні пристрої, які необхідні для посилення потужності радіовипромінювання, прийому і обробки даних. Станція позбавлена ​​обертових антен, так як круговий огляд простору здійснюється електронним способом. Також до складу РЛС входить обчислювальна техніка, а при необхідності може використовуватися і наземний радіозапросник «Ліра-ВМЕ». Він надає станції додаткові бойові можливості, може використовуватися для управління повітряним рухом і визначенням державної приналежності авіатехніки.

Розробником цієї системи ППО-ПРО є ЗАТ НДЦ «Резонанс» (Москва). У західній класифікації столична РЛС відноситься до типу Early Warning Radar Complex — радіолокаційний комплекс далекого виявлення.

Дітище московських фахівців має виявляти і видавати цілевказівки щодо аеродинамічних повітряних об’єктів на дальності до 600 км, на висоті до 100 км. При цьому балістичні цілі потрапляють в зону видимості «Резонансу-НЕ» на відстані до 1100 км. РЛС створена з урахуванням останніх досягнень в області радіолокації, обчислювальної техніки і цифрової обробки сигналів.

Крім великої дальності моніторингу повітряної обстановки, до основних переваг «Резонансу-НЕ» розробники відносять високу перешкодозахищеність, точне визначення кількості цілей, надійність, значний ресурс безперервної роботи, модульність побудови апаратури.

Крім того, РЛС має функцію одночасного сполучення з апаратурою командних пунктів і автоматизованими системами управління (АСУ) засобами ППО, зокрема з комплексом «Поляна-Д4М1».

Згідно з генеральним директором підприємства Іваном Назаренком, ситуація з виявленням і супроводом гіперзвукових об’єктів складніша, однак можливості «Резонанс-НЕ» дозволяють вирішувати цю задачу за рахунок скорочення до однієї секунди темпового звернення до цілі (темп оновлення інформації). На інших РЛС цей показник становить приблизно десять секунд.

«Природно, гіперзвуковий виріб швидко летить, і інші радари просто не встигають за ним. Наше темпове звернення до цілі дозволяє своєчасно відстежувати такі цілі. Гіперзвуковий апарат потрапляє в енергетичне поле, яке випромінює локатор. Оператор станції може бачити такий об’єкт на екрані, він підсвічується червоним кольором», — розповів Назаренко.

На переконання керівника ЗАТ НДЦ «Резонанс», подібна РЛС займає важливу нішу в системі протиповітряної оборони Росії. За оцінкою Назаренка, на сьогоднішній день російська станція є найнадійнішим засобом передачі інформації щодо гіперзвукових виробів на комплекси боротьби з ними.

Поделиться публикацией