У КИЄВІ В ЦЕНТРАЛЬНОМУ БУДИНКУ ОФІЦЕРІВ ЗС УКРАЇНИ ВІДБУЛОСЯ РОЗШИРЕНЕ ЗАСІДАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ МІНОБОРОНИ

У Києві в Центральному будинку офіцерів ЗС України відбулося розширене засідання Громадської ради при Міністерстві оборони України, на яке були запрошені посадові особи оборонного відомства, Мінсоцполітики та Міністерства у справах ветеранів.

Про це 27 серпня ц.р. повідомив портал Арміяinform.

Серед низки проблем, які обговорили на засіданні, найгострішим було питання щодо законодавчих ініціатив з питань соціального захисту військовослужбовців, осіб звільнених у запас і відставку та членів їхніх сімей.

Так, члени Громадської ради підтримали думку щодо необхідності зміни системи соцзахисту ветеранів, адже з 1993–1998 років (коли ухвалювали ці закони) суттєво змінилась економічна та суспільно-політична ситуація у країні. Доповідачі висловили занепокоєння тим, що, на їхню думку, зі зміною системи адміністрування соціального захисту ветеранів така категорія, як ветерани військової служби залишилися «непотрібними», і тому дедалі частіше звучать заяви про «недоцільність встановлення статусу».

Ще одна гостра проблема, якій приділили значну увагу на засіданні Громадської ради при МО, — питання пенсійного забезпечення ветеранів і перерахунку пенсій зокрема. Адже нонсенс, що люди, які звільнилися з військової служби з однакових посад у різні часи, сьогодні отримують пенсії, що відрізняється в кілька разів.

На засіданні Громадської ради було також порушено питання щодо національного меморіального кладовища, про створення якого неодноразово заявляли з високих трибун. Проте далі створення оргкомітетів справа не рушила.

— Згідно з Конституцією, Україна — правова соціальна держава. Але саме соціальне питання, на жаль, стоїть досить гостро, попри велику кількість державних інституцій, які мають опікуватися соціальною сферою. А, як показує історія, нерівномірність розподілу матеріальних благ призводить до соціальних катаклізмів. Зрозуміло, що цього допустити не можна, тим більше в такий напружений час. Саме тому ми, представники громадськості, порушуємо від імені своїх громадських організацій ці питання, — зазначив перший заступник голови Громадської ради при Міністерстві оборони України Петро Гаращук.

Саме він під час засідання порушив питання щодо забезпечення житлом військовослужбовців і ветеранів військової служби.

— На жаль, Україна є «чемпіоном» з кількості військовослужбовців, які перебувають на черзі й чекають на омріяні квартири. Тому пропонуємо залучити інвесторів для будівництва житла для наших чинних і колишніх військових на землях, які належать оборонному відомству. На нашу думку, це дасть змогу розв’язати таку наболілу житлову проблему, — сказав Петро Гаращук.

Про проблеми та пропозиції, що були озвучені на розширеному засіданні Громадської ради, буде поінформовано керівництво оборонного відомства для врахування в подальшій роботі.

 

Поделиться публикацией