ПС ЗСУ: МАТЕРІАЛ BLOOMBERG ПРО F-16 — РОСІЙСЬКЕ ІПСО

Видання Bloomberg опублікувало неоднозначний матеріал про F-16, вказуючи, що літаки начебто будуть обмежені обороною або залучені в операціях з дуже високим ризиком.

Bloomerg назвало російські літаки та засоби ППО «надсучасними» (F-16, які, швидше за все, будуть відправлені в Україну, матимуть нижчий радар і ракети меншої дальності, ніж найсучасніші російські літаки та засоби ППО). У матеріалі мовиться, що через це «українцям, можливо, доведеться стримати свої заявлені очікування, що F-16 дозволять встановити перевагу в повітрі, збивати крилаті ракети та новітні реактивні літаки противника, знищувати війська та артилерію на полі бою і навіть потопити Чорноморський флот Росії». Також видання взяло коментар у колишнього льотчика Дена Гемптона, який здійснив 151 бойовий виліт на літаку під час війн у Перській затокі та Косово. Льотчик, який керував F-16 аж 20 років тому, заявив, що F-16 нібито навряд зможе ефективно збивати крилаті ракети. Це тому, що між моментом, коли радар виявляє крилату ракету, і моментом, коли вона досягає своєї цілі, є лише короткий проміжок часу. Щоб F-16 досяг успіху, йому потрібно було б витратити занадто багато дорогоцінних годин польоту в очікуванні, – заявив Ден Гемптон.

У відповідь речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат наголосив у коментарі 24 Каналу 28 травня, що це може бути черговою ІПСО ворога. Представник ПС ЗСУ переконаний, що цей матеріал може бути черговою російською «уткою», яка шкодить Україні. Він наголосив, що ніхто з «експертів» не знає, які саме радари та ракети якої дальності стоятимуть на F-16, які нададуть Україні, і яка модифікація літаків. Речник Повітряних сил ЗСУ підкреслив, що нашим партнерам невигідно надавати нам неефективне озброєння. Сучасність літака залежить від навігаційного комплексу, радару і ракет. Якщо нам сьогодні надають ракети Storm Shadow, це говорить про те, що ми послідовні у своїх рішеннях. Навіщо нам надавати літаки, які будуть неефективні, – підкреслив Юрій Ігнат.

Він зауважив, що першочергова причина, через яку Україна хоче отримати F-16 – захистити країну від повітряного тероризму ворога. Наразі в Україні радянські винищувачі 70-их років, запчастини від яких залишились в країні-агресорці. І шукаючи нові можливості для Повітряних сил, Україна та партнери визначились, що необхідно переходити саме на лінійку F — багатоцільові та модернізовані літаки, до яких можна легко знайти обладнання та комплектуючі.

Раніше керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснив, що F-16 – дуже потужні борти. За його словами, вони проходили модернізацію ще у 90-х і на початку 2000-х років і точно мають те, що потрібно Повітряним силам, зокрема модернізовані радари та можливість використовувати під ці радари далекобійні ракети.

А очільник МЗС України Дмитро Кулеба висловився, що надання Україні F-16 дасть нам змогу відкрити бодай Львівський аеропорт і «ні про що не турбуватися».

Поделиться публикацией