ПОЛЬЩА МРІЄ ПРО ВЛАСНУ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОМУ ЗБРОЮ ТА ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Польща, при всій обмеженості ресурсів, мріє про власну високотехнологічному зброю та інноваційні технології. Так, нещодавно польським Національним центром досліджень і розробок була прийнята нова програма «Сапфір».

Про це 16 січня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

 

Національний центр досліджень і розробок (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, NCBiR) — це польське державне агентство, створене 12 років тому для підтримки компаній, що працюють в сфері науки і високих технологій. Одне з найважливіших напрямків діяльності центру — дослідження в галузі оборони і національної безпеки, що проводяться в інтересах Міністерства оборони, МВС Польщі та Агентства внутрішньої безпеки.

 

Намагаючись залучати польські компанії до роботи в інтересах держави і оборони, центр організовує конкурси, одним з яких і є анонсована на днях програма «Сапфір». У NCBiR визнають, що сучасній Польщі не вистачає інноваційних технологій і технічних рішень, які можна було б використовувати при розробці новітніх озброєнь.

 

Програма «Сапфір» покликана заповнити цю прогалину, в першу чергу за кількома ключовими напрямками:

— високоточна зброя;

— інформаційні технології;

— системи спостереження;

— безпілотні апарати;

— системи захисту і виживання на полі бою;

— сучасні високоенергетичні матеріали.

 

Також центром був опублікований Рейтинг революційних технологій, складений на основі аналогічного списку Організації досліджень і технологій НАТО. Фахівці Північноатлантичного альянсу виділили такі галузі досліджень як квантові технології для потреб криптографії та інформаційної безпеки, штучний інтелект, інтелектуальні автономні системи, інструменти нічного бачення, мікросупутники, променева енергія, системи електропостачання та накопичення енергії, мініатюрні електронні схеми, робототехніка, нетрадиційна зброю.

 

Таким чином, польське агентство NCBiR позначило пріоритетні інтереси в сфері технологій і технічних рішень. Компаніям і науковим організаціям пропонується розробляти нові технології, в свою чергу держава візьме на себе вирішення завдань з матеріального стимулювання та організаційної підтримки дослідників, вчених, інженерів, які взялися за розробку і впровадження інновацій.

 

Три конкурси в рамках програми «Сапфір» розраховані на два роки, але загальна реалізація проектів триватиме не менше 10 років. Адже не настільки просто навіть знайти виконавців для вирішення поставлених завдань, враховуючи, що Польща ніколи не блищала успіхами в сфері інноваційних розробок.

 

Це прекрасно розуміють, до речі, пересічні поляки, які в коментарях в мережі дали справедливу оцінку новому проекту: «Нічого з цього не вийде, у нас вже є традицією, і ми нація традиціоналістів. Які досягнення польських технологій та промисловості після Другої світової війни? »

 

Навряд чи самі керівники агентства і відповідальні особи в польському уряді не розуміють співвідношення амбіцій і реальної ситуації, в тому числі з ресурсами — не тільки матеріальними, але й, скажімо так, інтелектуальними, людськими.

 

Але освоєнням коштів в рамках урядових програм займаються практично у всіх країнах світу і Польща — не виняток. Центр отримає від уряду щедре фінансування, якісь компанії, з якими укладуть контракти, також отримають свої гроші і будуть роками займатися «інноваційною діяльністю».

 

Тільки ось чи побачить Польща результати цього технологічного творчості? Поки у Варшави немає ніяких реальних досягнень і успіхів на ниві високотехнологічних розробок, а якщо в складі Північноатлантичного альянсу Польщу і можна з будь-ким порівнювати в більш вигідному світлі, то хіба що з такими учасниками НАТО як Румунія, Болгарія або недавно увійшла до альянсу Чорногорія .

 

Поделиться публикацией