НОВІТНІЙ КОРАБЕЛЬ-РОЗВІДНИК «ЛАГУНА» ВМС УКРАЇНИ ВИЙШОВ НА ДЕРЖВИПРОБУВАННЯ

Україна приступила до другого етапу державних випробувань новітнього середнього розвідувального корабля «Лагуна» Військово-морських сил.

 

Як повідомив портал dumskaya.net, корабель вийшов в акваторію Чорного моря.

 

Це другий самостійний вихід корабля в море. Він був побудований на ПАТ «Кузня на Рибальській». Базою для розвідувального корабля послужив корпус риболовецького траулеру проекту 502ЕМ. У 1971 — 2009 роках в Києві було побудовано 347 траулерів даного типу, ще п’ять корпусів залишилися на підприємстві недобудованими, один з яких і послужив основою.

 

Спуск корабля на воду був здійснений у квітні 2019 року, після чого корабель добудовувався на плаву. На початку жовтня того ж року СКР був відправлений до Одеси для дообладнання. Доставка «Лагуни» здійснювалася за допомогою плавучого дока.

 

На кораблі встановлено новітню українську станцію радіотехнічної розвідки «Мельхіор», яка працює виключно у пасивному режимі радіолокації, проводячи аналіз радіочастотного спектру, що випромінюється кораблями, літальними апаратами або береговими об’єктами. Комплекс складається з антенного поста і двох робочих місць операторів.

 

«Мельхіор» розроблений на основі корабельного багатофункціонального радіолокаційного комплексу «Мінерал», який випускався в різних модифікаціях українським підприємством «Квант» ще з радянських часів.

 

Заявлені характеристики (відповідають траулера проекту 502ЕМ): довжина корабля — 55 метрів, ширина — 10 метрів, водотоннажність — 1220 тон. Швидкість — 11,6 вузлів. Дальність плавання 7200 миль, автономність 28 днів.

Поделиться публикацией