НОВА МОДЕРНІЗАЦІЯ ПТРК «СКІФ» МОЖЕ КЕРУВАТИСЯ ЗІ СМАРТФОНУ (ВІДЕО)

Нова модернізація ПТРК «Скіф» (Стугна-П), розроблена ДП «Київське конструкторське бюро «Луч», що входить до складу ДК «Укроборонпром», може управлятися за допомогою  смартфона чи планшета та нищити ворожі цілі вдень і вночі. Саме таку модифікацію відомого протитанкового комплексу було представлено у Києві під час міжнародної виставки «Зброя та Безпека-2018».

Як повідомив Defense Express представник КБ – інженер-конструктор Микола Савченко, головним нововведенням цього року є розробка альтернативної системи управління, що працює по Wi-Fi каналу не використовуючи дріт, який може бути перебитий в бойових умовах. Завдяки цьому ПТРК може управлятися дистанційно навіть зі звичайного планшету чи смартфону.

«Теоретично оператор сидячи в кафе може керувати (ПТРК), помічати ціль, вражати ціль», – зазначив представник КБ «Луч»

Сам комплекс складається з декількох частин. В першу чергу це тринога у двох варіантах – висока та низька. Низька модифікація більш непомітна, а висока – більш зручна для стрільби та має більшу стійкість.

181022 skif 2

Друга частина протитанкового комплексу, яка є основною – це поворотна платформа, яка управляється з приладу дистанційного керування. В класичній версії це досить нелегкий пристрій з екраном та пультом керування, який дозволяє оператору знаходитися на відстані 50-100 метрів від ПТРК, що робить практично неможливим його виявлення.

181022 skif 3

Прилад наведення, який випромінює керуючий ракетою лазерний промінь має також з’єднаний з ним відео канал, котрий має два режими – широкий та вузький. Використовуючи їх, оператор може точно побачити куди він стріляє та корегувати рух ракети. Таким чином забезпечується практично стовідсоткове попадання у ціль. Розбіжність на всій дистанції (близько 5 км) не перебільшує 30 см.

Також оновлений «Скіф» оснащується сучасним тепловізійним прицілом, який має три режими – широкий, вузький та надвузький. Для виявлення, ведення й потрапляння у ціль вночі. Виявлення цілі за допомогою такого тепловізора (зараз закуповують турецькі тепловізори Aselsan Eye-Lr S) відбувається на відстані 7 км, її ведення на відстані 5 км, ефективне ураження цілі – 3 км.

181022 skif 4

Варто відзначити, що комплекс «Скіф» використовує тандемний кумулятивний ПТУР «Р-2», який в стандартному комплексі має максимальну ефективну дальність 5 км. Також є більш потужні модифікації ракети для комплексів «Бар’єр» (повітряного та морського). «Бар’єр-В» з ракетою «Р-2В» може знищити ціль на відстані до 8 км, а «Бар‘єр-К» – 7 км. Крім того ракети для ПТРК мають два калібри – 130 та 152 мм. Бронепробиття першого варіанту становить 800 мм за ДЗ, а другого – більше метра броні.

Також варто нагадати, що під час проведення виставки «Зброя та Безпека-2018» Генеральний конструктор-Генеральний директор Державного підприємства «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» Олег Коростельов повідомив, що його підприємство поставило ЗСУ 200 ПТРК «Стугна-П» та 3 тисячі ракет до них.

181022 skif 1

 

defence-ua

Поделиться публикацией