НЕОБХІДНЕ СПРОЩЕННЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРОЦЕДУРИ ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ – ПРЕДСТАВНИК ОПК

Максим Єрьомін, заступник директора ДП «Базовий центр критичних технологій« Мікротек»

(Виступ під час міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції «Законодавче забезпечення парламентського контролю в оборонно-промисловому комплексі України» 14 березня, організованої ЦДАКР, DCAF та Інститутом законодавства ВРУ)

Я представляю вітчизняне підприємство «Мікротек». Ми є виробником систем захисту для броньованої техніки, маємо великий досвід у цій сфері, виконуємо державні замовлення. (ДП «Базовий центр критичних технологій« Мікротек» є підприємством Міністерства освіти і науки України, не входить до складу ДК «Укроборонпром»)

Окрім динамічного захисту для важкої бронетехніки, ми розроблюємо захист для легкої бронетехніки та засоби протимінного захисту. Минулорічне державне замовлення наше підприємство виконало на 99,7%, у цьому році очікуємо виконання на 100%. В нас є факти успішного використання наших систем в зоні АТО, що допомагало зберегти життя екіпажів.

Окрім використання оборонного замовлення ми також виконуємо контракти, проте ми зіштовхуємося з низкою проблем. Одна з них – це можливість регулювання та спрощення проведення процедури експортного контролю, саме з питань імпорту, бо ми декілька раз зіштовхувалися з проблемою, коли нам було необхідно імпортувати певні комплектуючі, а бюрократична машина вимагала дуже багато часу для оформлення імпорту, що дуже ускладнює роботу з імпортерами.

Оскільки ми не маємо права експорту або імпорту товарів військового призначення, нам необхідно звертатися за допомогою до національних спецекспортерів, з якими існують певні проблеми, а саме неузгодженість їх дій на ринках в інших країнах.

Поделиться публикацией