(НЕ)ЗАМОРОЖЕНИЙ КОНФЛІКТ: РОСІЙСЬКА ПРОПАГАНДА ЯК ДРУГИЙ ФРОНТ ВІЙНИ. СЕРБІЯ — КОСОВО КЕЙС

Про російську пропагандистську машину написано десятки книг, статей та публікацій. Мільйони доларів, закачаних в інструменти гібридної війни, спрямованої проти України, країнам колишнього СРСР, членам колишнього Східного блоку а також лібертаріанським і прозахідним цінностям. Події останніх місяців, а особливо днів, нагадують спроби розмороження конфлікту між Сербією та Косово.

Після завершення війни на Балканах (1991-2001), однієї з найкривавіших воєн в історії сучасної Європи (до 24 лютого 2022 року), що складалася з чотирьох взаємопов’язаних збройних конфліктів, здавалося, що настане відносний мир у Європі. Однак останні події доводять протилежне. Напруженість між Белградом і Приштиною невпинно зростає з минулого року, коли в Косово була ініційована обов’язкова заміна номерних знаків автомобілів. Прикордонними районами прокотилася хвиля заворушень, в результаті яких були як стрілянини, так і підпали будівель. Після кількох місяців суперечок і важких переговорів відносну згоду було досягнуто, але вона виявилася швидкоплинною (тимчасовою). З серпня 2022 року не вщухають конфлікти на кордоні двох країн, заворушення, перестрілки1, зведені барикади сербською меншиною, яка проживає у Косово. З 9 по 11 грудня на півночі країни, де етнічні серби складають більшість населення, відбулися перестрілки та блокпости доріг. Сербські політики звинувачили поліцію Косово у тому що ця порушила кордон Сербії2. Найбільше занепокоєння викликає інформація передана Президентом Сербії, Александра Вучича про плани звернення до НАТО та сил НАТО KFOR (КФОР) щодо можливості введення сербських військ та поліції на територію незалежної держави Республіки Косово3. Відповідь президента Косова Альбіна Курті була однозначною: «Ми відповімо на агресію усіма силами, які у нас є».

11 грудня, вночі, коли я закінчую цю статтю, після засідання Ради національної безпеки Сербії, та тримання сербської армії в бойовій готовності; з’явилася інформація що сам Вучич ствердив, же це була його найважча ніч у політичній кар’єрі4.

Сценарій здається знайомим? Так само Росія виправдовує свою агресію проти східної України у 2014 році та використала подібну риторику для нападу на Україну у 2022 році. Тісні стосунки між Вучичем і Путіном, а також величезні фінансові інвестиції Росії в Сербію не є секретом. Кілька днів тому світові ЗМІ поширили новину про те, що група Вагнера, вже визнана в ЄС терористичною організацією, відкрила в Белграді «центр дружби та співпраці» — Петар Нікітін, російський антивоєнний активіст, який живе у Белграді, вважає, що це фейкові новини, але не бракує думок, що його спростування є частиною російської стратегії. Александар Радич розповів, що тільки до листопада 2022 понад 140 тисяч росіян подали заявку про тимчасове проживання у Сербії і що це, «звичайно, привертає політичну увагу» і «передбачає певну реакцію російської системи безпеки»5. У цій самій статті Борис Варга сказав: «Кожне повідомлення такого типу, як і новина про групу Вагнера, слід розглядати як дію, ініційовану режимом Путіна з метою вивчення та формування громадської думки в Сербії».

Росія побудувала пропагандистську устройство у кожній країні, має своїх послідовників, своїх «пропагандистів» і проплачених різного роду політиків і медійників. Чи буде вона використовувати культурний центр Вагнера, щоб поширювати свою пропаганду у Сербії в ще більших масштабах? — безперечно так, це також може бути використано для залякування громадської думки та дискредитації західних цінностей. Про масштаби російського впливу та пропаганди я запитала Бориса Варгу6, відомого політолога та журналіста українського походження з Воєводини.

Д. Е. Як сильна є російська пропаганда в змі / як сильний вплив має на суспільство в темі напруження відносин між Сербіею та Косовом? ( Тут також чи ця побудова антагонізмів є пряма чи більше підсвідоме повідомлення/сублімінальна діяльність)?

Б. В. Сербія є напевне єдиною країною, де у лютому деякі газети вийшли із заголовком на перших шпальтах – «Україна напала на Росію!». Це був би невдалий жарт, як би не війна, на яку значна частина сербів має свій, як ви чули, але все ж таки переважно проросійський погляд.

З 2014 у Сербії спливовим джерелом є російський пропагандистський портал «Спутнік». Росія намагається посилити свій вплив і найближчим часом телеканал «Раша тудей» має розпочати мовлення сербською мовою.

Власне Росія через свою пропаганду найбільше впливає на напругу між Сербією та Косово. Москва очікує відкриття «другого фронту» в Європі, у Косово, а також у Боснії та Герцеговині.

Російська пропаганда акцентує на тому, що важливише минуле та традиційне від майбутнього, та ЄС. І дійсно, тут багато говорять про історичні та традиційні зв»язки Сербії з Росією. Але на практиці, серби їдуть на роботу не до Росії, а до країн Європейського Союзу, а молодь цікавлять не російські, а західні університети.

Д. Е. Чи є помітний російський вплив у соцмережах у контексті розбудови соціальних антагонізмів? А також підтримки радикальних громадських/ суспільних груп?

Б. В. Сербія з 2014 року перебуває під міцним політичним впливом Росії. Зокрема, Москва підтримує так званий «сербський світ», на зразок «руського миру», який відновлює реваншистські настрої з метою об’єднання на просторах колишньої Югославії усіх територій, де проживають етнічні серби.

Аналітики тут здебільшого пов’язують такі настрої з тим, що серби вважають «програшом» у конфліктах дев’яностих років у колишній Югославії, а також з проголошенням незалежності Косово. Така атмосфера у сербському суспільстві сприяла тому, щоб до влади прийшли колишні радикали, традиційний електорат яких — русофільський і анти-західний. Це Сербська прогресивна партія на чолі з президентом Александром Вучичем.

Фактом є і те що російський президент є почесним громадянином у 13 містах та муніципалітетах Сербії, в тому числі і у моєму місті — Новому Саді , де, до речі, міститься центральний офіс Нафтової промисловості Сербії, чиїм власником є Росія.

Тому з початку агресії у сербських містах, на вулицях можна побачити людей у футболках з символами російської окупації. На мітингах на підтримку Росії тут можна побачити портрети Путіна. Сербські праві на біл-бордах вітали російського президента з днем народження, а розкажу вам дещо з власного досвіду: Літеру «Z» недавно я особисто стирав з ліфта будинку, в якому мешкаю. Ось це все є і результатом проросійської пропаганди на Балканах.

Крім відкритої пропаганди в традиційних медіа, Росія також працює через цифрові медіа, зокрема соціальні. Мова ворожнечі (гейтспіч,) тролінг, дипфейк або, нарешті, групи, які вербують радикальних активістів та потенційних терористів. Я запитав Аріана Кадріу7, спецяліста з питань безпеки з Косова, про інший темний бік російської кіберпропаганди та кіберзлочинності на Балканах.

А.К. Коли йдеться про пропаганду та дезінформацію проти іншої країни, Сербія чудово імітує російський режим і його майстерність використання цих інструментів як асиметричної зброї для дестабілізації національної безпеки Косова. На багатьох цифрових платформах і у соціальних мережах сербська пропаганда перетворюється на загрозу державі Косово та албанцям у всьому світі. Така дезінформація шкодить іміджу албанського народу та держави Косово в усьому світі. Їхня пропаганда включає те, що косовські албанці прибули з інших частин світу та окупували цю «Святу Сербську Землю», і ця ілюзія, на жаль, підтримується не лише їхнім проросійським режимом, а й їхніми православними священнослужителями та навіть академічними установами. Однією з їхніх цілей також є репутація UCK (Армія визволення Косово), яка воювала під час війни 1999 року, щоб захистити людей Косово від геноциду сербської армії під керівництвом диктатора Слободана Мілошевича. они поширюють статті та відеоматеріали про війни та масові вбивства з різних куточків світу та звинувачують UCK, також неправдиво звинувачуючи їх у торгівлі людьми, контрабанді наркотиків та іншій злочинній діяльності.

Крім Сербії, також російський режим є активним у галузі кіберзагрози не лише через кібератаки проти балканських країн НАТО та Косово, а також через поширення ними пропаганди у соціальних мережах проти Косово, а за даними «KIPRED» (НУО у Косово) у Косові російські ЗМІ менш ніж за три місяці опублікували 500 новин, які прямо чи опосередковано стосуються Косово.

Про це йдеться у звіті «Kosovo Observer — Russian Diplomatic War and Medial Disinformation, 1 November 2021 — 15 January 2022», представленому Косовським інститутом політичних досліджень і розробок (KIPRED), додаючи, що кожна п’ята опублікована новина містила дезінформацію.

Нещодавно сербські ЗМІ повідомили, що Косово нібито готується до війни проти Сербії та проти сербської меншини, яка тут проживає, тобто це може ввести в оману громадськість у Сербії.

Косово має бути уважним щодо інформації, яка надходить з-за кордону і стосується косовської проблеми. Необхідно вжити серйозних заходів, таких як створення груп фахівців з ІТ-експертів, експертів із соціальних медіа, інтелектуалів та науковців, щоб створити захист від таких загроз. Слід зв’язатися з Facebook та іншими платформами соціальних мереж, щоб заборонити або призупинити підозрілу діяльність щодо пропаганди проти Косово. Маніпулювання масами через цифрову пропаганду слід розглядати як загрозу національній безпеці Косова.

Висновки

У статті показано вплив і масштаб російського впливу та пропаганди на дестабілізацію Балкан і стимулювання антагонізмів між країнами колишньої Югославії. Тривожна ситуація, напруга зростає з кожною годиною. Будемо сподіватися, що все закінчиться погрозами, як це було у попередніх випадках, інакше доведеться мати справу з відкриттям другого військового фронту, що зменшить допомогу Україні у боротьбі з російським окупантом, і до чого домагається Росія.

Статтю було надруковано у: Геополітика Румунія: № XX, 96-97 (4/2022) «ОСІ ЦЕНТРІВ СИЛИ І ГЕОПОЛІТИЧНІ РОЗЛОМИ» с. 237-240 Лінк: https://www.geopolitic.ro/2023/02/un-frozen-conflict-russian-media-cyber-propaganda-second-front-war-serbia-kosovo-case/

Дельфіна Ертановська1 для «ОПК»

1 Магістр журналістики та соціальних комунікацій, Університет інформаційних технологій та менеджменту у Жешуві, Польща, незалежний журналіст, del_fina@onet.eu

Посилання:

1. MBA. (2022). Rośnie napięcie w Kosowie. W akcji polscy żołnierze i policjanci. Onet. Online: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosnie-napiecie-w-kosowie-w-akcji-polscy-zolnierze-i-policjanci/tcnh58p

2. MBA. (2022). Strzały i eksplozje na granicy Serbii i Kosowa. Wniosek Belgradu o wprowadzenie wojsk. Onet. Online: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/serbia-chce-wkroczyc-do-kosowa-zwrocila-sie-do-nato/tf5jjgx

3. Popović, V.(2022). Nakon objave Vagnera da je registrovao udruženje u Srbiji, ruski antiratni aktivisti negiraju, eksperti upozoravaju. VOA. Online: https://www.glasamerike.net/a/balkan-srbija-rat-u-ukrajini-ukrajina-rusija-grupa-vagner-delovanje-analiticari-nikitin-varga-radic/6868391.html?fbclid=IwAR3Z85RHNDxVQv6vCE7knZhraDvY3LLv-R0ZpEhNByXtiG-ioU-32VP4iGo

4. Serbia utrzymuje wojsko w gotowości. Vucić: przede mną najtrudniejsza noc w moim życiu. (2022). Onet. Online: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/serbia-utrzymuje-wojsko-w-gotowosci-prezydent-vucic-to-najtrudniejsza-noc/pq36j2k Serbia utrzymuje wojsko w gotowości. Vucić: przede mną najtrudniejsza noc w moim życiu

5. Wysocki, A. (2022). Widmo wojny tuż obok turystycznego raju Polaków. Czy to bezpiecznie jechać do Chorwacji? Na temat. Online: https://natemat.pl/428680,mozliwa-wojna-serbia-kosowo-a-bezpieczenstwo-w-chorwacji 1-08-22

1 Wysocki, A. (2022). Widmo wojny tuż obok turystycznego raju Polaków. Czy to bezpiecznie jechać do Chorwacji? Na temat. Online: https://natemat.pl/428680,mozliwa-wojna-serbia-kosowo-a-bezpieczenstwo-w-chorwacji 1-08-22

2 MBA. (2022). Rośnie napięcie w Kosowie. W akcji polscy żołnierze i policjanci. Onet. Online: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosnie-napiecie-w-kosowie-w-akcji-polscy-zolnierze-i-policjanci/tcnh58p

3 MBA. (2022). Strzały i eksplozje na granicy Serbii i Kosowa. Wniosek Belgradu o wprowadzenie wojsk. Onet. Online: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/serbia-chce-wkroczyc-do-kosowa-zwrocila-sie-do-nato/tf5jjgx

4 Serbia utrzymuje wojsko w gotowości. Vucić: przede mną najtrudniejsza noc w moim życiu. (2022). Onet. Online: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/serbia-utrzymuje-wojsko-w-gotowosci-prezydent-vucic-to-najtrudniejsza-noc/pq36j2k Serbia utrzymuje wojsko w gotowości. Vucić: przede mną najtrudniejsza noc w moim życiu

5 Popović, V.(2022). Nakon objave Vagnera da je registrovao udruženje u Srbiji, ruski antiratni aktivisti negiraju, eksperti upozoravaju. VOA. Online: https://www.glasamerike.net/a/balkan-srbija-rat-u-ukrajini-ukrajina-rusija-grupa-vagner-delovanje-analiticari-nikitin-varga-radic/6868391.html?fbclid=IwAR3Z85RHNDxVQv6vCE7knZhraDvY3LLv-R0ZpEhNByXtiG-ioU-32VP4iGo

6 Boris Varga — political scientist and journalist. Doctor, i.e. candidate of political sciences, PhD. dissertation defended in Belgrade, Serbia Борис Варга — політолог і журналіст. Доктор, тобто кандидат політичних наук, PhD. захистив дисертацію в Белграді, Сербія

7 Аріан Беснік Кадріу — доктор національної безпеки. Професор Університету бізнесу та технологій Приштини, Косово

Поделиться публикацией