НА «КАВКАЗ-2020» ВІДПРАЦЬОВАНІ НОВІ СПОСОБИ МІЖВИДОВИХ ДІЙ ВІЙСЬК — ШОЙГУ

На стратегічних командно-штабних навчаннях «Кавказ-2020», які пройшли в кінці вересня на Півдні Росії, були відпрацьовані нові способи міжвидових дій військ в ускладненою обстановці сучасного збройного конфлікту.

Для вирішення поставлених завдань військові ефективно використовували сучасні розвідувально-ударні та вогневі системи, застосовували нові автоматизовані системи управління. Важливу роль зіграли високоточні засоби ураження, пару розвідувальних і інформаційно-керуючих систем. Таку оцінку головним навчань року дав 12 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Він особливо відзначив успішно проведений на цих маневрах експеримент по формуванню і порядку бойового застосування в складі мобільного ешелону з’єднань нового типу. «Спільні дії окремої десантно-штурмової бригади та бригади армійської авіації значно підвищили динаміку і натиск знищення противника», — вважає Шойгу.

Міністр нагадав, що на цих навчаннях ПДВ вперше десантували відразу 10 бойових машин. А інженерні підрозділи Південного військового округу за допомогою двокілометрового вогневого валу зірвали підхід ворожих резервів. Були вперше застосована новітня важка вогнеметних система «ТОС-2» і відпрацьовані найбільш ефективні способи знищення так званих «джіхад-мобілів». Тут нашим військовим знадобився отриманий в Сирії досвід.

Окремо міністр сказав про використання коштів протиповітряної оборони. Він, зокрема, згадав розрахунки систем ППО дальньої дії С-300В4, С-400 «Тріумф» і зенітних ракетних комплексів «Бук-МЗ», які вразили новітні високошвидкісні повітряні мішені, які імітували оперативно-тактичні ракети і літаки противника.

І ще — за словами міністра, на навчаннях дотримувалися всі вимоги Віденського документа 2011 року щодо чисельності діючих під єдиним командуванням військовослужбовців і військової техніки. Це підтвердили інспектори з Німеччини і Данії, а також спільні місії Німеччини, Румунії і Франції — під час активної фази маневрів вони працювали в рамках Договору з відкритого неба.

Але ж просторовий розмах «Кавказу» склав понад тисячу кілометрів. Практичні дії війська відпрацьовували на шести загальновійськових і двох авіаційних полігонах, а також в акваторіях Чорного і Каспійського морів. Була створена коаліційна угруповання, до якого крім наших з’єднань, увійшли військові формування з Вірменії, Білорусі, Китаю, М’янми і Пакистану. У Каспійському морі «воювали» військові кораблі Росії і Ірану. П’ять держав — Азербайджан, Індія, Індонезія, Казахстан і Іран — направили на навчання своїх спостерігачів.

«Демонструючи максимальну відкритість, ми в ініціативному порядку довели інформацію про навчання до всіх країн — учасниць ОБСЄ і штаб-квартири НАТО», — зазначив Шойгу. Більш того, за його словами, іноземних військових аташе заздалегідь поінформували про цілі і завдання навчань, районах їх проведення, а також про що залучаються силах і засобах. Хід підготовки та проведення маневрів висвітлювали на інтернет-ресурсах Міноборони РФ, а також в зарубіжних і російських ЗМІ.

І ось результат: навчання пройшли на високому професійному рівні. «25 вересня Верховний головнокомандувач взяв участь в активній фазі навчання на полігоні Капустін Яр. Він високо оцінив професіоналізм і виучку особового складу», — сказав Шойгу.

Міністр додав, що створена коаліційна угруповання показала відмінні результати при виконанні завдань по вирішенню збройних конфліктів, пов’язаних з протидією тероризму. А Збройні сили Росії продемонстрували зрослі бойові можливості по нейтралізації загроз військової безпеки країни.

Поделиться публикацией