НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІЛОТІВ НА F-16 РОЗПОЧНЕТЬСЯ У СЕРПНІ

Коаліція з 11 країн почне навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 у серпні. Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що українські Повітряні Сили готові освоїти їх якомога швидше. Одинадцять держав-партнерів України підписали меморандум із визначенням умов щодо навчань. Проте поки невідомо, коли саме Україні надійдуть винищувачі. Як повідомило данське Міністерство оборони, Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія домовилися розпочати підготовку українців.

Винищувачі F-16 для підготовки українців будуть направлені у навчальний центр у Румунії. Участь у навчальній програмі пройдуть українські льотчики, техніки та допоміжний персонал. Також є можливість включення в програму інших типів винищувачів. Члени НАТО Данія та Нідерланди очолюють зусилля міжнародної коаліції з підготовки пілотів і допоміжного персоналу, обслуговування літаків і постачання F-16 в Україну. Коаліція готова розглянути інші способи надання Україні повнофункціональних можливостей F-16. Нагадаємо, нещодавно Вища рада національної оборони Румунії схвалила можливість навчання українців на винищувачах у своїй країні. Центр створять спільно з іншими союзниками й компанією-розробником літаків Lockheed Martin.

При цьому Польща пообіцяла надати інфраструктуру і курси для навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, передає Цензор.НЕТ із посиланням на повідомлення Міноборони Польщі у Twitter. «Це ще один доказ нашої рішучості підтримувати Україну проти жорстокого вторгнення Росії. Зі свого боку, я обіцяю підтримку шляхом відкриття доступу до нашої навчальної інфраструктури та курсів», — заявив він.

Поделиться публикацией