МІНОБОРОНИ ПІДГОТУВАЛО ПРОЕКТ ПОСТАНОВИ КМУ НА ЗАХИСТ ВИРОБНИКІВ ЗБРОЇ ВІД ДАСУ

Міноборони України підготувало проєкт постанови уряду, яка під час воєнного стану має захистити виробників зброї від юридичних колізій та зокрема, претензій з боку ДАСУ.

Згідно з джерелами у військовому відомстві, на виконання доручення прем’єр-міністра України Міністерство оборони України підготувало проєкт постанови Кабінету Міністрів України “Про підтримку оборонно-промислового комплексу України під час воєнного стану”.

Рішення уряду встановить, що «у складі вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення, визначеної у державних контрактах (договорах) на підставі калькуляції витрат, що сформована виконавцями державних контрактів (договорів) відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 335 “Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану” враховуються всі податки та збори, загальновиробничі, адміністративні, операційні та інші витрати виконавця, пов’язані з виготовленням товарів, виконанням робіт та наданням послуг, а також прибуток (постачальницька винагорода) виконавця державного контракту (договору); рівень прибутку (постачальницької винагороди) у складі вартості (ціни) державних контрактів (договорів), зазначених у абзаці другому цього пункту, залишається на умовах, передбачених такими державними контрактами (договорами), та не може перевищувати розмір (рівень), що встановлений пунктом 49 Порядку планування, формування, особливості розміщення, коригування оборонних закупівель, здійснення контролю та звітування про їх виконання, а також оприлюднення інформації про оборонні закупівлі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2021 р. № 363 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 травня 2023 р. № 494».

Постанова Кабміну має гарантувати виконавцям державних контрактів (договорів) на закупівлю товарів, робіт і послуг оборонного призначення компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, безпосередньо пов’язаних з їх виконанням, а також суми прибутку або постачальницької винагороди у складі вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення відповідно до умов державних контрактів (договорів).

Як відомо, влітку 2023 року в Україні виник та досі не вщухає скандал, пов’язаний із висновками Державної аудиторської служби, яка після перевірок провідних українських виробників зброї зажадала позбавити їх права на прибутки та повернути до держбюджету близько 2,5 млрд грн. Ситуація призвела до того, що легендарні конструкторські бюро «Луч» та «Південне», державний «Південмаш», ДП «ПХЗ» та приватна «Українська бронетехніка» звернулися до РНБОУ, ОПУ та СБУ з проханням вирішити їх конфлікт з Держаудитслужбою. Позиція цього органу, на їх думку, може призвести до паралічу ракетобудівної галузі.

Поделиться публикацией