МОБІЛІЗАЦІЯ НЕСЕ ВЕЛИЧЕЗНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ЕКОНОМІКИ РФ — POLITICO

Російському президенту Владіміру Путіну цілком імовірно вдасться мобілізувати 300 тисяч резервістів для війни в Україні. Але з моменту оголошення мобілізації близько 360 тисяч чоловіків уже виїхали до Грузії та Казахстану, а незліченна кількість – до інших країн. Простіше кажучи, чим більше Кремль мобілізує, тим більше чоловіків намагатимуться покинути країну, і це має величезні наслідки для економіки. І у Росії немає жодного плану розв’язання цієї проблеми.

Про це 4 жовтня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на публікацію видання Politico.

Повідомляється, що чоловіки, які зараз залишають Росію, працездатного віку – їхній від’їзд є величезною втратою для збройних сил. Але як мобілізація, так і втеча такої кількості людей створять ще одну проблему – відсутність кваліфікованих працівників у кожному секторі. І в країні немає встановленої системи безперервності суспільства під час війни.

Швеція та Фінляндія вже давно мають детальні плани того, як підтримувати економіку у випадку війни. З огляду на те, що сьогодні багато важливих послуг надаються приватними компаніями, складання таких планів стало ще складнішим. Однак, очевидно, що в Росії немає такого плану спадкоємності суспільства. І не вистачає жінок, які можуть швидко втрутитись і зайняти роботу чоловіків, які були мобілізовані або втекли з країни.

«Мобілізація відбувається випадково, і через це вона вдарить по економіці, – сказав генерал-лейтенант у відставці Арто Реті, колишній постійний секретар Міноборони Фінляндії. – Можливо, не в перший день, але економіка не може продовжувати працювати без цих людей і чоловіків, які втекли».  

Якщо справді буде мобілізовано більше чоловіків, критично важливі служби та решта економіки, звичайно, будуть відчувати більше труднощів. «Ми вже спостерігаємо величезний відтік мізків, – каже Карі Люхто, професор економіки, який спеціалізується на російській економіці в Університеті Турку (Фінляндія). – Найкращі люди залишають Росію. Вже цієї весни десятки тисяч технічних експертів покинули країну. І в уряду немає плану, як замінити цих людей». 

Проте, на думку Люхто, Кремлю було б важко реалізувати план безперервності суспільства, «оскільки тоді росіянам було б ясно, що може тривати довга війна».

Поделиться публикацией