КРАЇНИ НАТО МАЮТЬ ЛИШЕ ТРИ РОКИ, ЩОБ ПІДГОТУВАТИСЯ ДО НАПАДУ РОСІЇ — СПЕЦСЛУЖБА ПОЛЬЩІ

Країни НАТО мають лише три роки, щоб підготуватися до нападу Росії — глава польського агентства національної безпеки Яцек Сівера. Про це пише The Times.

Оскільки Україна зазнає низки невдач у своїй оборонній війні проти Росії, а Європа та Сполучені Штати намагалися сформувати наступні пакети військової допомоги Києву, увагу привертає загроза, яку Кремль становитиме для НАТО, якщо конфлікт перейде у розряд  «замороженого».

У своїй доповіді один з провідних німецьких аналітичних центрів стверджує, що військовий альянс мусить бути готовий відбити російський наступ упродовж шести-десяти років. Однак Яцек Сівера, глава Бюро національної безпеки Польщі та міністр у канцелярії президента Дуди, вважає, що експерти, ймовірно, недооцінююють терміни. «Цей аналіз узгоджується з дослідженнями, проведеними в США. Але, на мій погляд, терміни, представлені німецькими аналітиками, занадто оптимістичні. Якщо ми хочемо уникнути війни, країни НАТО на східному фланзі повинні розглядати коротший, трирічний часовий горизонт, щоб підготуватися до конфронтації», — сказав він польській католицькій газеті Nasz Dziennik.

Сівера додав, що саме три роки є тим часовим вікном, за який країни на східному фланзі мають створити спроможності, які б забезпечували чіткий сигнал стримування агресії. З його словами, збройна промисловість у Росії щоденно працює в три зміни і може відновити свої ресурси протягом наступних трьох років. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, президент Путін і кілька високопоставлених осіб його режиму натякали на можливі довгострокові плани щодо найсхідніших держав-членів НАТО. Існує особлива стурбованість щодо трьох балтійських країн — Естонії, Латвії та Литви — які російські уряди з початку 18-го століття визначали як частину сфери впливу Москви. У травні Сергій Шойгу, міністр оборони Росії, заявив, що режим створить нові бази та 12 нових «частин або підрозділів» у своєму Західному військовому окрузі поруч із східним флангом НАТО у відповідь на кроки Фінляндії та Швеції приєднатися до альянсу. Ці плани були відкладені через опір України, оскільки переважна частина російської бойової сили залишається у війні на виснаження. Однак чимало аналітиків і лідерів НАТО стурбовані тим, що Альянс має обмежений період часу для зміцнення своєї оборони, оскільки Росія нарощує свою військову промисловість і запроваджує мобілізаційну машину, яка могла б підтримувати або розширювати чисельність військ протягом наступних років.

У своїй емоційній промові на щорічній зовнішньополітичній конференції Körber-Stiftung у Берліні минулого тижня Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, сказав, що Росія вже перебуває у стані війни із Заходом і на шляху до відновлення свого військового потенціалу біля кордонів НАТО. В окремому попередженні в понеділок Білий дім заявив, що йому бракує грошей і він не може вчасно надавати Україні більше зброї, поки Конгрес не схвалить подальше фінансування. Попередження було надіслано в листі до лідерів Конгресу, де говориться, що уряд США вже виділив 111 мільярдів доларів військової допомоги Україні. У листі стверджувалося, що несхвалення додаткового фінансування «ударить по Україні на полі бою, не лише поставивши під загрозу її здобутки, але й збільшивши ймовірність російських військових перемог».

Поделиться публикацией