КОНГРЕСМЕНИ-РЕСПУБЛІКАНЦІ ЗАКЛИКАЛ НАДАТИ УКРАЇНІ РАКЕТИ БІЛЬШОЇ ДАЛЬНОСТІ

Група високопоставлених республіканців у Конгресі США закликала американського президента Джо Байдена надіслати Україні ракети більшої дальності, демонструючи підтримку Києва серед законодавців, попри опір деяких консерваторів збільшенню допомоги. Про це повідомляє Reuters.

У листі до Байдена від 1 листопада, з яким ознайомилося агентство Reuters, група республіканців із комітетів Конгресу з міжнародних відносин та справ збройних сил привітали повідомлення про те, що адміністрація США надала Україні кілька армійських тактичних ракетних систем обмеженої дальності (ATACMS), але попросили, щоб вона також відправила більше систем більшої дальності. «Потреба України у здатності завдати глибоких ударів залишається нагальною, особливо для ураження цілей по всьому Криму», — написали конгресмени Майкл Маккол і Майк Роджерс, а також сенатори Джеймс Ріш і Роджер Вікер.

Маккол очолює комітет з міжнародних відносин Палати представників, Роджерс очолює комітет у справах збройних сил Палати, Ріш  — головний республіканець у Сенаті у закордонних справах, а Вікер — головний республіканець у Сенаті у справах збройних сил. У листі американські законодавці зазначили, що Україна запросила ракети великої дальності і продемонструвала здатність використовувати їх відповідально, а Росія не пішла на ескалацію у відповідь на їх застосування. «Очевидно, що для вас настав час завершити роботу щодо ATACMS. Якщо ви цього не зробите, то не лише ризикуєте зайти в глухий кут на полі бою і затягнути цю війну, але й загрожуєте подальшою глобальною нестабільністю, оскільки наші супротивники проводять операції впливу по всьому світу», — написали вони. У жовтні українські сили вперше застосували надані США ракети ATACMS, а президент України Володимир Зеленський заявив, що ця зброя «добре себе зарекомендувала».

Республіканці надіслали листа в той час, коли Байден намагається переконати Конгрес підтримати допомогу Україні та Ізраїлю, затвердивши новий спільний пакет підтримки на понад 105 мільярдів доларів, який включає понад  61 мільярд доларів Києву. Новий спікер Палати представників Майк Джонсон наполягає, щоб пакети допомоги Україні та Ізраїлю розглядались окремо. Нещодавно він заявив, що підтримує допомогу Києву, але хоче поєднати її з посиленням охорони південного кордону США з Мексикою.

Поделиться публикацией