ЗАСНОВНИК ПВК BLACKWATER ХОТІВ СТВОРИТИ КОМПАНІЮ В УКРАЇНІ

Засновник знаменитої американської приватної військової компанії (ПВК) Blackwater Ерік Прінс в торік хотів створити ПВК в Україні, куди хотів набрати ветеранів війни в Донбасі. Він вже раніше працював над таємним каналом між Трампом і Путіним.

Про це 8 липня ц.р. повідомив портал DT,UA.

Журнал Time пише, що в Києві зустріч з Прінсем підтвердив колишній радник президента України Володимира Зеленського Ігор Новіков та глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Засновник Blackwater також хотів створити в Україні завод з виробництва боєприпасів. Прінс розглядав можливість консолідації ключових авіаційних і аерокосмічних українських компаній в консорціум для конкуренції з Boeing і Airbus. В цілому він міг отримати від цього 10 мільярдів доларів, стверджує журнал. Відомо, що Прінс хотів купити і «Мотор Січ».

Time пише, що в Україні Прінс спирався на близькість до адміністрації Дональда Трампа. Однак програш останнього на виборах президента США 2020 року зірвав плани засновника Blackwater. У Києві з’явилися побоювання, що Прінс співпрацював з колишнім депутатом Верховної Ради Андрієм Артеменком і позафракційним депутатом Андрієм Деркачем, якого США назвали російським агентом з 10-річним стажем. Обидва фігурують у розслідуванні про втручання Росії у вибори в США.

ПВК Blackwater потрапила в скандал, коли її співробітники розстріляли 14 жителів Багдада в вересні 2007 року, щоб звільнити дорогу для проїзду американського кортежу. 17 отримали поранення. І у квітні 2015 Федеральний суд США засудив одного зі співробітників Blackwater, винного в тій трагедії, до довічного ув’язнення, а троє його колег отримали тюремні терміни до 30 років. Президент США Дональд Трамп в кінці 2020 року помилував засуджених.

Поделиться публикацией