В АЗЕРБАЙДЖАНІ ВВЕДЕНО ВІЙСЬКОВИЙ СТАН І КОМЕНДАНТСЬКУ ГОДИНУ

На всій території Азербайджану введено військовий стан. Відповідний указ підписав 27 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв.

«З урахуванням провокації ВС Вірменії на лінії зіткнення і проводяться для запобігання вірменської агресії контрнаступательной операцій, з 00:00 (23:00 за Києвом) 28 вересня 2020 року на всій території Азербайджану вводиться військовий стан», — заявив помічник президента, завідувач відділом по питань зовнішньої політики адміністрації президента Азербайджану Хікмет Гаджієв на брифінгу 27 вересня.

За його словами, крім того, згідно з указом з 28 вересня в Баку, Гянджі, Сумгайите, Євлах, Мінгячевіре, нафталаном, а також на територіях Абшеронського, Джабраільского, Фізулінського, Агджабедінского, Бейлаганского, Агдамського, Бардінского, Тертерського, Геранбойського, Гейгельского, Дашкесанському, Гедабегского, Товузского, Шамкірского, Газахского і Агстафінского районів в рамках військового стану вводиться комендантська година з 21:00 (20:00 за Києвом) до 6:00 (5:00 за Києвом).

«У період комендантської години громадянам заборонено перебування на вулицях та в інших громадських місцях без спеціального дозволу та документів, що засвідчують особу. Згідно з указом, також будуть застосовані обмеження на в’їзд і виїзд та на рух транспортних засобів», — заявив Гаджієв.

За його словами, комендантська година вводиться в основних містах, а також в містах і районах Азербайджану, що знаходяться поблизу лінії зіткнення військ і держкордону з Вірменією.

Нагадаємо, вранці 27 вересня карабахський конфлікт спалахнув з новою силою. Сторони конфлікту — Вірменія і Азербайджан — звинуватили один одного в наступальних діях і ракетний обстріл житлових кварталів в регіоні Арцах (нинішній Нагорний Карабах і прилеглі території).

Міноборони Вірменії заявило про знищення трьох танків і 1 вертольоту ВПС Азербайджану, екіпаж збитого вертольоту живий. Міноборони Азербайджану заявило про знищення 12 зенітних ракетних комплексів «Оса» ППО Вірменії. Вірменія, Азербайджан і Нагорний Карабах ввели військовий стан і оголосили мобілізацію.

В результаті боїв постраждали «столиця» Нагірного Карабаху Степанакент і інші населені пункти. Повідомляється про 14 поранених і 12 загиблих, самопроголошений Нагорний Карабах заявив про 16 постраждалих цивільних і 100 військових. Інформація про поранених і загиблих уточнюється.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагорний Карабах і сім прилеглих до нього районів — 20% території Азербайджану — знаходяться під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню. Територіальний конфлікт не врегульовано до сих пір.

Поделиться публикацией